Proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare
Proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare a fost pus în dezbatere publică.
Articol de Florin Lepădatu, 16 Decembrie 2021, 14:55
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Guvernul a publicat proiectul de ordonanță de urgență privind unele măsuri fiscal-bugetare, act normativ care va îngheța veniturile demnitarilor, pensiile speciale și salariile celei mai mari părți a bugetarilor anul viitor.
Sunt surprize și pentru microîntreprinderi, care vor avea regimul fiscal modificat în 2022.
Reporter: Cristian Bâcâin - ”Proiectul a fost postat pe site-ul Ministerului de Finanțe pentru dezbatere publică și menționează că dacă aceste măsuri de limitare a cheltuielilor bugetare nu ar fi adoptate ar duce la un necesar de finanțare suplimentar de peste 95 de miliarde de lei, în același timp ar aduce și o diminuare a veniturilor statului de 6 miliarde, mai argumentează Ministerul de Finanțe, inițiatorul actului normativ. În total ar avea un impact asupra deficitului bugetar de 6,2% din produsul intern brut. Unele dintre măsurile principale sunt înghețarea salariilor și sporurile din sistemul public, cu excepția celor din asistența socială și sănătate, precum și prorogarea intrării în vigoare a pensiilor speciale ale aleșilor locali cu încă un an. De asemenea, pensionarii care depășesc 4.000 de lei pensie vor plăti CASS. Decizia coaliţiei guvernamentale de limitarea cheltuielilor fusese anunțată încă de aseară de liderul PSD, Marcel Ciolacu. El a explicat că deja gradul de îndatorare a statului este indicat.
Marcel Ciolacu: ”Până când nu se așează economia, avem un grad totuși de îndatorare este aproape 50% din PIB. Aşteptăm execuția bugetară. Acum să vedem cât e PIB-ul, s-ar putea să îl fi depășit, mai ales că există o lege, Legea 69, care îţi impune îngheţarea salariilor și a pensiilor. ”
Proiectul de ordonanță de urgență mai prevederi și modificări în regimul de impozitare al microîntreprinderilor, respectiv reducerea plafonului de încadrare de la 1 milion de euro la 500.000 de euro. Astfel multe dintre ele trebuie să treacă de la impozit pe venit de 1% la impozit pe profit de 16%. Se schimbă și regimul de TVA pentru locuințe, iar aplicarea cotei reduse de 5% ar urma să fie limitată la cumpărarea unei singure locuințe care nu trebuie să fie mai scumpă de 700.000 de lei, echivalentul la 140.000 de euro. Se va institui și un registru de control al acestor tranzacții.”