Proiectul de buget pentru anul viitor a ajuns în parlament
Dezbaterea are loc pe fondul acuzaţiilor dintre premier şi preşedinte, legate de impactul măsurilor prevăzute pentru 2014.
Articol de Alina Stănuţă, 03 Decembrie 2013, 15:08
Proiectul de buget pentru anul viitor, avizat săptămâna trecută în comisiile de specialitate ale Parlamentului, a ajuns astăzi în Plen.
Dezbaterea are loc pe fondul acuzaţiilor dintre premier şi preşedinte, legate de impactul măsurilor prevăzute pentru 2014 şi al disputei legate de derularea acordului cu creditorii internaţionali şi angajamentelor asumate de România în cadrul acestuia.
Primul ministru Victor Ponta şi-a susţinut, în faţa deputaţilor şi senatorilor, intenţiile de alocare bugetară şi a anunţat că nu renunţă la modificările fiscale stabilite de Guvern şi prevăzute în scrisoarea de intenţie către FMI.
Proiectul de buget pentru anul viitor reflectă realitatea economică şi socială din acest moment - a susţinut în faţa parlamentarilor premierul Victor Ponta.
Şeful Executivului a afirmat că obiectivul principal al proiectului de buget propus de Guvern, pentru anul viitor, este ca fiecare cetăţean să simtă, în propriile venituri, creşterea economică.
Aceasta se va realiza prin măsuri precum indexarea pensiilor, creşterea salariului minim, majorarea venitului minim garantat, păstrarea cotei unice de impozitare sau ajutoare de stat pentru crearea de locuri de muncă.
"Bugetul României este aşteptat de către fiecare dintre cetăţenii României.
"Cred că aici, în Parlament, este locul în care trebuie să se poarte toate discuţiile, chiar şi polemice, pe această temă, însă vreau să vă rog ca la finalul acestor dezbateri să vă gândiţi că, în afara acestei clădiri, sunt 20 de milioane de români care aşteaptă creşterea pensiei, care aşteaptă sprijinul pentru viaţa lor de zi cu zi şi după ce se epuizează bătăliile politice obişnuite să avem aprobată, promulgată şi posibil de aplicat această lege care va face viaţa românilor mai bună", spune Victor Ponta.
PDL: Proiect "nociv pentru economia privată"
Dacă parlamentarii USL au anunţat că vor susţine proiectul de buget, aşa cum este şi firesc, opoziţia critică documentul şi se pronunţă împotriva proiectului.
Preşedintele PDL, Vasile Blaga, a făcut apel la parlamentari să respingă proiectul bugetului de stat pentru 2014, pe care l-a catalogat drept "profund nociv pentru economia privată".
"Avem în faţă un buget brutal cu mediul de afaceri. Este bugetul cel mai anti-capital şi anti-clasă de mijloc din câte au apărut după '89. Valul ridicat de cele 30 de taxe şi impozite, noi sau mărite, de guvernul PSD şi PNL, în ultimul an şi jumătate, haosul şi arbitrariul din legislaţia fiscală, loviseră, oricum, suficient de mult, românii.
"Rezultatul este că 111.000 de firme au dispărut, de la 1 ianuarie, până la 1 noiembrie. Tot mai multe firme şi români nu-şi mai plătesc datoriile la bănci, rata creditelor neperformante a crescut de peste cinci ori, cu peste cinci procente. Numărul de şomeri a crescut, într-un singur an, cu 60.000", spune Vasile Blaga.
Parlamentarii PP-DD, după ce au criticat proiectul de buget şi au ridicat pancarte, în timpul discursului premierului, pe care scria "Buget la sănătate, medici în străinătate" sau "USL nu guvernează, USL exploatează" - au anunţat că se retrag de la dezbaterea proiectului de buget.