Proiectele de buget au primit avize favorabile în forma propusă de Guvern
Bugetele ministerelor şi ordonatorilor principali de credite au plecat din comisiile de specialitate în forma propusă de Executiv.
Articol de Florin Lepădatu, 13 Decembrie 2017, 07:11
Opoziţia a depus aproape 4.000 de amendamente, însă cea mai mare parte a bugetelor ministerelor şi a ordonatorilor principali de credite au plecat din comisiile de specialitate în forma propusă de Executiv, după cum relatează reporterul RRA, Cătălin Purcaru: "Aproximativ opt ore au durat dezbaterile în comisiile de specialitate, în general, proiectele de buget primind avize favorabile în forma propusă de Guvern.
Ministerului Apărării Naţionale îi sunt alocaţi 2 % din PIB, potrivit angajamentului asumat de România.
Prioritatea o constituie planul de înzestrare a Armatei, iar o treime din fondurile bugetare se vor duce către această destinaţie.
Ministerul Sănătăţii va avea anul viitor un buget mai mare decât în 2017, cea mai mare creştere fiind destinată cheltuielilor salariale pentru personalul medical.
Şi bugetul Ministerului Educaţiei va ajunge anul viitor la 3 procente din PIB, faţă de 2,9 %, cât este în prezent.
Discuţiile s-au aprins în Comisia pentru transporturi, opoziţia criticând faptul că avizul a fost dat în lipsa unei dezbateri asupra amendamentelor depuse.
Ministrul transporturilor, Felix Stroe, nu a fost prezent la şedinţă, deoarece a avut o întâlnire cu reprezentanţii Băncii Mondiale, însă parlamentarii USR şi PNL au afirmat că ministrul nu îşi asumă propunerea de buget şi trebuie să plece de la conducerea instituţiei.
Şi bugetul Ministerului Dezvoltării Regionale a fost avizat favorabil, însă cu amendamente.
UDMR a propus majorarea cotei din impozitul pe venit, care este virat autorităţilor locale, în condiţiile în care impozitul pe venit se va diminua de la 16 la 10 procente, începând cu 1 ianuarie anul viitor."