Programul de relaxare economică al BCE "pare să dea roade"
Datele preliminare publicate de Oficiul European de Statistică mai arată că rata şomajului era în luna ianuarie de 9,8%, în uşoară scădere faţă de decembrie.
02 Martie 2015, 17:05
Programul de relaxare economică început de Banca Centrală Europeană pare să dea deja primele roade: şomajul şi inflaţia, doi indicatori extrem de importanţi, s-au îmbunătăţit luna trecută.
Zona euro rămâne însă expusă, în condiţiile în care, potrivit Eurostat, rata anuală a inflaţiei rămâne negativă.
Aceste cifre sunt primele după ce Banca Centrală Europeană a anunţat în luna ianuarie că va injecta anul acesta peste 1.000 de miliarde de euro pentru a evita fenomenul deflaţiei.
Aceasta înseamnă o scădere prelungită a preţurilor care antrenează la rândul său o scădere a salariilor şi a consumului.
În acelaşi timp, explicaţiile asupra scăderii inflaţiei în luna februarie în zona euro ar fi preţurile la energie care au înregistrat o scădere anuală mai mică touşi decât scăderea de 9,3% înregistrată în luna ianuarie.
În schimb, cele mai mari majorări de preţuri s-au înregistrat la servicii, cu o creştere anuală de peste 1%, urmată de preţurile la alimente, alcool şi ţigări aflate şi ele în creştere cu 0,5%.
Unii analişti ecnomici europeni susţineau astăzi ca riscul de deflaţie în zona euro rămâne din cauza modificării preţurilor la energie, produse alimentare, băuturi şi tutun, care în opinia lor sunt cele mai volatile componente ale inflaţiei. T
rebuie spus că inflaţia de bază, mult mai relevantă pentru economişti, a rămas stabilă la un nivel minim istoric de 0,6% şi care continuă să scadă.
Datele preliminare publicate de Oficiul European de Statistică mai arată că rata şomajului era în luna ianuarie de 9,8%, în uşoară scădere faţă de decembrie.
La începutul anului, aproape 24 de milioane de europeni erau însă în continuare fără un serviciu.