Prognozele de creştere economică la nivel global, în scădere
Creşterea economică globală dezamăgeşte, ritmul redresării este inegal şi specific fiecărei ţări, spune Fondul Monetar Internaţional în noul său raport.
08 Octombrie 2014, 11:22
Fondul Monetar Internaţional şi-a revizuit în scădere prognozele de creştere economică la nivel global, avertizând cu privire la riscurile de stagnare în ţările bogate şi cu accentuarea tensiunilor geopolitice în Ucraina şi Orientul Mijlociu.
Creşterea economică globală dezamăgeşte, ritmul redresării este inegal şi specific fiecărei ţări, spune Fondul Monetar Internaţional în noul său raport, publicat ieri, privind perspectivele creşterii economice globale.
Fondul estimează o cerştere globală în 2014 de 3,3 procente, neschimbată faţă de cea din 2013, şi o creştere a ei până la 3,8 puncte procentuale în 2015.
Creşterea economică mai slabă decât cea estimată anterior pentru 2014 reflectă regresele activităţii economice în economiile avansate, în prima jumătate a lui 2014 şi o estimare mai puţin optimistă pentru mai multe economii emergente.
Investiţiile au fost mai puţine decât se estimase pe piaţa globală, drept care creşterea globală este încă mediocră, a arătat într-o conferinţă de presă la sediul Fondului Monetar Internaţional economistul-şef al acestuia, Olivier Blanchard.
"Procentele creşterii globale pot induce, însă, în eroare, pentru că ceea ce vedem sunt evoluţii foarte diferite în diferitele ţări", a spus Olivier Blanchard.
Dacă economia Statelor Unite este într-o creştere mai rapidă, cu o estimare îmbunătăţită cu 0,5 puncte procentuale pentru 2014 la 2,2 %, creşterea în Zona Euro reflectă încă fragilităţi, fiind extimată pentru 2014 la 1,8 procente.
Pentru România, FMI a revizuit în scădere prognoza de creştere economică, de la 2,8 la sută în iunie, la 2,4% acum.