Prognoza de creştere economică a României, "evaluată în scădere"
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a înrăutăţit prognoza de creştere economică a României pentru acest an de la 0,8%, cât estima în iulie, la 0,5%.
Articol de Răzvan Stancu, 26 Octombrie 2012, 14:38
Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a revizuit în scădere estimările privind evoluţia economiei României în 2012 se arată într-un raport publicat pe siteul băncii.
Produsul Intern Brut al României va înregistra anul acesta o creştere de doar 0,5%, faţă de 0,8% cât estima BERD în iulie.
"Încetinirea zonei euro, declinul semnificativ al producţiei în agricultură şi incertitudinile politice au avut un efect puternic de atenuare asupra creşterii economiei României anul acesta.
"În prezent se estimează că Produsul Intern Brut va creşte cu doar 0,5% anul acesta, în ciuda unui trimestru doi solid. Sprijinul financiar de la FMI şi alte instituţii financiare a furnizat un capital tampon important, mai ales pe fondul legăturilor puternice ale ţării cu zona euro", se arată în comunicatul BERD.
Raportul BERD |
Estimările negative sunt cauzate de criza din zona euro, evoluţia agriculturii şi incertitudinea politică.
Pentru 2013, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare a revizuit în sus estimările privind creşterea economiei României la 1,9%, de la 1,8% în iulie.
Ritmul de creştere al economiilor din Europa de Est în 2012 va fi la jumătate faţă de 2011 din cauza înrăutăţirii perspectivelor în zona euro, a anunţat vineri Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), informează Bloomberg.
Exporturile, scădere semnificativă
Deşi a menţinut estimările privind creşterea în 2012 şi 2013 în cele 29 de ţări din Europa de Est şi Asia Centrală unde investeşte la 2,7% şi 3,1%, BERD a revizuit prognozele pentru economii ca Ucraina, Serbia, Polonia, România, Croaţia şi Ungaria, comparativ cu previziunile din iulie 2012.
De asemenea, BERD a revizuit în creştere estimările pentru Rusia şi Turcia, cele mai mari economii unde operează banca cu sediul la Londra.
Europa Centrală, statele baltice şi cele din Balcani sunt afectate de recesiune din zona euro prin legături bancare şi comerciale.
Exporturile au scăzut semnificativ în majoritatea statelor din cauza declinului cererii pe plan mondial.
Creditorii din Europa Occidentală continuă să-şi reducă capitalul şi finanţarea în Europa de Est, unde ele deţin aproximativ două treimi din industria bancară.
Înfiinţată în 1991, BERD sprijină dezvoltarea economiilor de piaţă şi a democraţiei în statele din Europa Centrală până în Asia Centrală. BERD este deţinută de 61 de state şi două instituţii interguvernamentale.