Produsele respinse la frontierele UE, motiv de alertă rapidă
Aproape jumătate dintre notificările înregistrate în 2012 au avut ca obiect produse respinse la frontierele Uniunii Europene, din cauza riscului pe care îl prezentau.
10 Iunie 2013, 18:48
Un raport anual publicat luni cu privire la sistemul european rapid de alertă pentru alimente şi furaje arată că aproape jumătate dintre notificările înregistrate în 2012 au avut ca obiect produse respinse la frontierele Uniunii Europene, din cauza riscului pe care îl prezentau.
Anul trecut numărul de notificări a ajuns la aproape 9 mii, dar a înregistrat o scădere cu 4% faţă de acum 2 ani.
Peste 525 dintre ele reprezentau riscuri grave, însă şi ele în scădere în comparaţie cu aceeaşi perioadă din 2011.
Un caz de intoxicaţie cu metanol a produselor alimentare deşi excepţional a avut urmări deosebit de grave.
În urmă cu aproape 9 luni Autoritatea pentru Siguranţa Alimentară din Republica Cehă a dat o informare publică potrivit căreia mai multe persoane prezentau simptome caracteristice după ce au consumat băuturi spirtoase în vrac.
Bilanţul a fost din păcate negativ, 36 de decese. Lui i se adaugă episodul cărnii de cal etichetate drept carene de vită.
Drept urmare cantităţi considerabile din aceste produse au fost retrase în primăvară de pe pieţele europene.
Când un produs este considerat cu potenţial de risc sistemul european rapid de alertă pentru alimente şi furaje informează ţara unde a fost identificat, care se obligă la rândul ei să ia măsuri de prevenire a reapariţiei pericolului.
Există însă şi situaţii când Comisia trimite o scrisoare autorităţilor statale unde s-a semnalat o problemă prin care îi cere demersuri urgente, uneori chiar extreme precum radierea unităţilor producătoare, blocarea exporturilor sau intensificarea controalelor.