Producţia industrială, în creștere uşoară în această toamnă
Pe primele 10 luni ale lui 2024, în comparaţie cu perioada corespunzătoare din 2023, cifra de afaceri din industrie a urcat cu 53 procente.
Articol de Iulian Olescu, 17 Decembrie 2024, 18:34
România se numără printre ţările membre ale Uniunii Europene unde producţia industrială a crescut uşor în această toamnă, un plus de 0,4% în octombrie, după ce în septembrie stagnase - arată datele centralizate de Oficiul European de Statistică. În octombrie, producţia industrială a crescut faţă de luna precedentă cu 6,2% - arată şi datele Institutului Naţional de Statistică. Se constată şi o creştere a cifrei de afaceri per total în octombrie faţă de luna anterioară, dar şi comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut.
Reporter: Pe primele 10 luni ale lui 2024, în comparaţie cu perioada corespunzătoare din 2023, cifra de afaceri din industrie a urcat cu 53 procente, iar comenzile noi cu 2,3%.
Analistul economic Constantin Rudniţchi spune însă că nu ar trebui să exagerăm cu optimismul, având în vedere contextul european în domeniu.
Constantin Rudniţchi: Industria românească a avut un declin care a însemnat undeva, în luna mai, chiar o scădere a producţiei industriale şi a comenzile noi, dar din luna mai a acestui an a început o revenire, să spunem, a industriei, adică o creştere nu foarte puternică, dar totuşi o creştere. Deci vestea bună este că suntem într-o zonă de revenire a industriei şi a producţiei industriale. Vestea mai puţin bună este, dacă ne uităm la nivel european, acolo unde industria noastră are conexiuni foarte bune, în sensul că avem multe zonede export, în special în Germania, Franţa şi Italia, dar dacă privim economia Germaniei, de exemplu, vedem că se află într-o zonă de stagnare, dacă nu chiar de recesiune,m şi atunci ne putem întreba ce va fi în 2025, dacă nu cumva industria românească va reveni la cifre mici de creştere sau chiar la scădere.
Pe de altă parte, Constantin Rudniţchi mai precizează că dinamica pozitivă a comenzilor noi, cele care dau o indicaţie despre evoluţia viitoare a activităţii industriale, ne arată totuşi că există comenzi şi există contracte aflate în derulare.