Producţia agricolă din 2013, "în creştere faţă de anul anterior"
Institutul National de Statistică arată o creştere a producţiei agricole în România în 2013 însă atrage totodată atenţia asupra unui randament mai scăzut decât în alte state UE.
Articol de Iulian Olescu, 31 Martie 2014, 14:26
Producţia agricolă vegetală din România a fost anul trecut mai mare la toate culturile, datorită condiţiilor climatice favorabile, care au contribuit la obţinerea unor randamente la hectar superioare celor înregistrate în 2012.
Din datele provizorii publicate azi de Institutul National de Statistică reiese şi faptul că, în ce priveşte randamentele, ne situăm mult sub cele înregistrate în restul Uniunii, deşi suprafeţele cultivate sunt în ţara noastră printre cele mai întinse, comparativ cu alte state membre ale Uniunii.
Producţia de cereale pentru boabe a crescut anul trecut cu aproape 64% faţă de 2012, datorită creşterii randamentelor la hectar.
Şi în ceea ce priveşte plantele uleioase, s-au consemnat producţii substanţial mai mari, în acest caz fiind vorba şi de o creştere a suprafeţei cultivate.
Producţii cu peste 30% peste cele din anul 2012 s-au înregistrat şi la sfeclă de zahăr şi cartofi, dar şi la pomi fructiferi, cum ar fi cireşii şi vişinii, în timp ce creşterea la producţia de struguri a fost de peste 27 de procente.
Randament scăzut faţă de UE
Din punctul de vedere al suprafeţei cultivate cu grâu, în 2013 România s-a situat pe locul IV în Uniunea Europeană, însă la producţia obţinută a fost numai pe locul VI, randamentele înregistrate fiind printre cele mai scăzute în rândul statelor membre.
O situaţie similară s-a înregistrat şi în cazul cartofului, unde, deşi la suprafaţa cultivată ne situăm pe locul III, în privinţa producţiei obţinute ocupăm locul VII.
România s-a situat, în schimb, pe primul loc la suprafeţele cultivate cu porumb şi floarea-soarelui.
Dacă la floarea-soarelui şi în cazul producţiei suntem plasaţi în faţa celorlalte state membre, la porumb suntem pe locul II, din cauza unui randament foarte slab, cel mai redus, în comparaţie cu principalele ţări din Uniunea Europeană.