Procesul de reformă a statului "trebuie să continue"
Preşedintele Traian Băsescu anunţă că numărul de bugetari va scădea şi în anul 2012, în vederea scăderii cheltuielilor, iar procesul de reorganizare a sistemului sanitar "va fi grăbit".
Articol de Alexandra Cristea, 24 Noiembrie 2011, 17:26
Traian Băsescu insistă pe nevoia de continuare a procesului de reformare a statului prin intervenţia în acest sens asupra unor sectoare care funcţionează cu costuri considerate prea mari.
Se anunţă continuarea procesului de reducere a numărului de bugetari la anul, în vederea scăderii cheltuielilor, grăbirea procesului de reorganizare a sistemului sanitar şi îmbunătăţirea procesului de absorbţie a fondurilor europene.
Traian Băsescu citează proiectul de buget al guvernului pentru anul viitor, care prevede "atragerea a 6 miliarde de euro din fondurile structurale".
Răspunsul opoziţiei a venit imediat, prin vocea copreşedinţilor Uniunii Social Liberale, prezenţi la conferinţa de analiză a potenţialului economic al României organizată de "The Economist".
Opoziţia crede că reformarea statului era necesară oricum din perspectiva istorică, şi nu neapărat din perspectiva crizei economice.
Copreşedintele USL Crin Antonescu spune că diferenţa dintre viziunea puterii şi cea a opoziţiei constă printre altele în reducerea costurilor statului în condiţii transparente.
"Pentru noi reducerea costurilor statului înseamnă reducerea costurilor birocraţiei, reducerea costurilor care alimentează clientela, şi nu împuţinarea numărului de medici sau a numărului de profesori sau chiar a numărului de poliţişti. Pentru noi esenţială este reforma statului român sensul trecerii de la un stat care costă prea mult şi este prea slab la un stat care să fie eficient", a declarat Crin Antonescu.
Crin Antonescu mai spunea că pentru USL reforma statului mai înseamnă ca partidul de la putere să nu se mai transforme în partid-stat şi aparatul bugetar să fie redus, dar nu după criterii clientelare, ci după criterii de performanţă.
Totodată, copreşedintele USL, Victor Ponta, afirma că din punctul de vedere al opoziţiei există câteva măsuri urgente care ar trebui cuprinse în bugetul pe 2012, printre care reducerea CAS, cerută de mediul de afaceri, şi reducerea TVA la produsele agricole.
Preşedintele este îngrijorat de comportamentul anumitor bănci
Preşedintele Traian Băsescu îşi exprimă îngrijorarea în legătură cu comportamentul posibil al unor bănci, după ce Banca Naţională a Austriei a recomandat recent reducerea fluxurilor de capital, de către băncile comerciale austriece, în statele din zona non-euro.
Traian Băsescu a spus că speră ca economia românească să nu fie sugrumată prin diminuarea fluxurilor de capital, necesare atât bugetului de stat, cât şi companiilor private.
"N-am vrea să fim în situaţia de a le aduce aminte prietenilor noştri europeni, cât au condiţionat accesul României în UE, de privatizarea sistemului bancar, iar mesajul meu este: domnilor, aţi obţinut profituri uriaşe, în România, din 2000 şi până în 2009, chiar, iar astăzi, dacă vă pregătiţi cumva să lăsaţi economia românească nefinanţată în timp de criză, o vom considera ca un act lipsit de fair-play, în relaţia cu România", a declarat şeful statului.