Problemele date de francii elvețieni nu se opresc...
Ungaria şi Croaţia au obligat băncile, prin lege, să convertească împrumuturile ipotecare din valută, în forinţi şi - respectiv - în euro.
Articol de Daniel Neguţ, 23 Ianuarie 2016, 13:14
A trecut un an de la "explozia" francului elveţian în raport cu leul, ca urmare a deciziei Băncii Naţionale a Elveţiei de a renunţa la pragul de apreciere de 1,2 franci pentru un euro. Şi astăzi, cursul leu / franc se menţine foarte ridicat, iar clienţii cu credite bancare în franci elveţieni se află tot în dificultate, deşi au primit promisiuni de rezolvare a situaţiei atât din partea autorităţilor, cât şi din partea băncilor, scrie Conso.ro.
În data de 15 ianuarie 2015 - atunci când Elveţia a făcut anunţul care a zguduit piaţa valutară - cursul francului elveţian a ajuns brusc la aproape 4,33 de lei, de la aproximativ 3,74 lei, cât fusese cu o zi în urmă. Cursul maxim a fost atins o săptămână mai târziu - peste 4,58 lei pentru un franc elveţian.
După un an, în 15 ianuarie 2016, Banca Naţională a României anunţa un curs al francului elveţian de aproximativ 4,14 lei, ceea ce întăreşte convingerea clienţilor că nu pot spera prea mult la aprecierea de la sine a leului, în raport cu moneda elveţiană. Între timp, clienţii au fost amăgiţi cu unele iniţiative legislative. De exemplu - Legea privind falimentul personal, care trebuia să intre în vigoare la sfârşitul lui 2015. Aplicarea ei a fost, însă, amânată de Guvern cu un an, din cauza faptului că nu au fost parcurse etapele procedurale preliminare.
Nici Legea privind darea în plată nu a intrat în vigoare, deşi a fost adoptată de Parlament în octombrie 2015. Presedintele Klaus Iohannis a trimis-o, însă, spre reexaminare parlamentară.
Nu a apărut nici Legea care să permită clienţilor să-şi convertească în lei, creditele în valută în condiţii acceptabile, deşi a existat un proiect concret, discutat de Ministerul Finanţelor inclusiv cu asociaţiile de consumatori.
În schimb, Ungaria şi Croaţia au obligat băncile, prin lege, să convertească împrumuturile ipotecare din valută, în forinţi şi - respectiv - în euro, o lege asemănătoare fiind în pregătire şi în Polonia.