Privatizarea Oltchim "prin negociere cu un investitor strategic"
Guvernul propune ca următoarea încercare de privatizare a Oltchim să fie făcută prin negociere cu un investitor strategic, care va trebui să îşi asume datoriile combinatului.
Articol de Ana-Maria Cîrstea, Râmnicu Vâlcea, 03 Octombrie 2012, 07:23
Guvernul va solicita Fondului Monetar Internaţional şi Comisiei Europene permisiunea ca viitoarea privatizare a Oltchim să fie derulată prin negociere cu un investitor strategic şi nu prin licitaţie deschisă, la care să poată veni oricine, a anunţat, marţi seara, premierul Victor Ponta.
El a precizat, la postul de televiziune B1, că investitorul strategic va trebui să îşi asume datoriile combinatului, păstrarea locurilor de muncă, realizarea investiţiilor şi derularea negocierilor pentru Arpechim.
Noua strategie de privatizare a Oltchim, la care lucrează acum Guvernul, va fi prezentată joi.
Până atunci, combinatul din Râmnicu Vâlcea are o nouă conducere şi noi lideri sindicali şi se pregăteşte de reînceperea activităţii.
12 octombrie este data la care se vor porni instalaţiile la combinatul din Râmnicu Vâlcea.
Asigurarea a fost dată de Rodin Traicu, ministru secretar de stat în cadul Ministerului Economiei, dar şi preşedinte al Consiliului de Administraţie al societăţii.
Acesta a ţinut să precizeze că, tot din 12 octombrie, se va începe acordarea drepturilor restante pe lunile august şi septembrie.
Până atunci, însă, noul director al Oltchim, Mihai Bălan, fost manager al CET Govora, va trebui să prezinte un plan de repornire a instalaţiilor.
Rodin Traicu a mai spus că există posibilitatea ca energia pentru funcţionarea combinatului să nu mai fie preluată de la Electrica, ci de la Complexul Energetic Oltenia.