Principalele fraude economice "vizează TVA"
Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate din poliţie susţine că există o tendinţă a grupurilor de crimă organizată de a-şi investi fondurile în sectorul financiar-bancar.
Articol de Iulian Olescu, 13 Noiembrie 2013, 14:19
Criminalitatea economico-financiară este un fenomen în creştere în România.
Autorităţile fac constant eforturi pentru a ţine pasul cu metodele tot mai ingenioase de fraudare, susţin la Bucureşti, în cadrul unei reuniuni pe această temă în care s-a vorbit atât despre acest tip de criminalitate, cât şi despre măsurile de combatere.
Au fost prezenţi reprezentanţi ai băncilor, ai Fiscului sau ai Poliţiei. Cele mai multe astfel de fraude vizează sistemul bancar sau taxa pe valoarea adăugată.
Fenomenul infracţionalităţii economico-financiare este în creştere şi se bazează de multe ori pe rapiditatea efectării schimburilor şi operaţiunilor în sistemul bancar, pe confidenţialitatea acestora, dar şi pe complicitatea unora dintre funcţionarii din sistem.
Este una dintre concluziile seminarului desfăşurat la Banca Naţională a României.
Reprezentanţii Comisiei antifraudă din cadrul Asociaţiei Române a Băncilor spun că pentru combaterea acestor fenomene instituţiile de credit trebuie să dispună de o metodologie specifică pentru administrarea riscului de fraudă, de personal bine pregătit, prin asigurarea unei instruiri constante şi specifice, de modalităţi de evaluare şi identificare a zonelor sensibile, dar şi de metode de măsurare a nivelului riscului şi a eficienţei strategiilor antifraudă.
"Fraude majore" privind rambursarea TVA
La rândul său, Daniel Diaconescu, director general în cadrul Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală spune că cooperarea interinstituţională este cheia pentru combaterea fraudei.
El adaugă că la nivelul ANAF s-a făcut eforturi în direcţia unei mai bune alocări a personalului pentru a controla mai ales zonele cele mai expuse apariţiei acestui fenomen.
Directorul adjunct al Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate din Poliţia Română, Constantin Bolboşanu, afirmă că, în contextul manifestării efectelor crizei globale, se constată o tendinţă a grupurilor de crimă organizată de a-şi investi fondurile obţinute ilegal în sectorul financiar-bancar.
Operaţiunile sunt numeroase şi includ credite obţinute ilegal pe bază de documente sau garanţii false, deschiderea de conturi curente în numele altor persoane, retrageri de numerar din sistemul bancar sau operaţiuni de externalizare a fondurilor.
Unul dintre domeniile cele mai expuse fraudării este sistemul de rambursare a taxei pe valoarea adăugată, spune Constantin Bolboşanu.
"Cel mai mult s-au bucurat cetăţenii arabi, aceşti specialişti în fraudarea TVA-ului, când s-a mărit TVA. Cică, domnule, nu mai furăm 19%, acum furăm 24%!
"TVA-ul este într-adevăr o sursă sigură de încasare la buget, dar în acelaşi timp este şi o sursă foarte vulnerabilă vizavi de aceste restituiri de TVA", spune Constantin Bolboşanu.