Primele date în cazul atacului speculativ asupra leului din 2008
Consiliului Concurenţei spune că cercetarea se va încheia în câteva luni, iar dacă se va constata că băncile au avut un acord, acuzaţiile vor fi extrem de grave.
Articol de Florentina Varga, 28 Noiembrie 2012, 15:39
Consiliul Concurenţei a transmis Băncii Naţionale a României şi Comisiei Europene date preliminare ale investigaţiei privind o eventuală înţelegere între bănci la presupusul atac speculativ asupra leului de la sfârşitul anului 2008.
Preşedintelui Consiliului, Bogdan Chiriţoiu, a precizat că cercetarea se va încheia în câteva luni, iar dacă se va constata că băncile au avut atunci un acord, acuzaţiile vor fi extrem de grave.
Echipa de investigaţie şi-a formulat punctul de vedere, care a fost transmis şi Comisiei şi BNR.
Se aşteaptă în următoarele luni finalizarea investigaţiei, care a început în 2008, în contextul presupusei manipulări a indicilor pe piaţa monetară a principalelor 9 bănci existente.
În octombrie 2008, leul s-a depreciat rapid, iar mai mulţi oficiali BNR au vorbit de această manipulare.
Consiliul Concurenţei, interesat de comisioanele de pe piaţa cardurilor
Pe de altă parte, preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, a mai precizat că se află în studiu comisioanele pe piaţa cardurilor.
"Atunci când cumpăraţi o marfă cu cardul, formal, nu plătiţi nimic. Comisionul pentru card, pentru firma care emite cardul, îl plăteşte comerciantul. Or comerciantul costul ăsta va trebui să-l pună undeva în preţ; indirect, ajunge la consumator - n-are cum să n-ajungă, fie şi parţial, la consumator.
România are comisioane relativ mari, şi asta ne preocupă şi vom vedea apoi, împreună cu reglementatorii, care-s BNR şi Guvernul, şi, în consultări cu Comisia Europeană, ce acţiuni putem lua", a explicat Bogdan Chiriţoiu.
Consiliul Concurenţei mai are în desfăşurare şi investigaţii legate de sectoarele energiei electrice, al telecomunicaţiilor dar şi al pieselor de schimb auto. Legat de componentele auto, Consiliul recomandă autorităţilor să liberalizeze producţia, iar măsura ar duce la o scădere a preţurilor.
Piaţa auto invocă aspecte legate de siguranţa produselor, dar nu orice piesă pe care o pui pe maşină are legătură cu siguranţa.
În prezent se află o lege destul de avansată în parlament; rămâne să vedem reacţia legislativului privind această recomandare.