Prime consistente de Paşti la Dacia Mioveni
În mai, fiecare angajat de la Dacia Mioveni va încasa peste 2.500 de lei brut, reprezentând prime de Paşti sau "de rezultate".
01 Mai 2013, 12:15
În Argeş, de Paşte, angajații de la „Automobile Dacia” vor beneficia de cea mai mare primă de la preluarea de către francezii de la Renault a uzinei din Mioveni.
Aceasta este de 1.023 de lei brut pentru fiecare salariat. Suma va fi plătită de administrație în două rate: 957 de lei brut pe 3 mai și 66 de lei brut pe 10 iunie.
Tot în această lună salariaţii de la „Automobile Dacia” vor primi și salariile majorate în urma negocierilor purtate între administrație și sindicat pentru contractul colectiv de muncă pe anul în curs.
Operatorii vor lua salarii mai mari cu 220 de lei, personalul TESA, cu 110 lei, la care se va adăuga o creștere individuală de 5%, iar șefii, salarii majorate individual cu câte 6%.
În plus, tot în luna mai angajații de la „Dacia” vor intra și în posesia primei de rezultat pentru anul trecut, primă care se ridică la 1.680 de lei brut.
Negocieri salariale de durată
La începutul anului, conducerea Dacia a ajuns la un acord cu sindicatele în privinţa noului contract colectiv de muncă.
În urma negocierilor care au durat aproape două luni, acordul a stipulat că angajaţii vor beneficia de măriri salariale importante.
La sfârşitul lunii martie, câteva sute de muncitori de la Uzinele Dacia din Mioveni au întrerupt lucrul, nemulţumiţi că noul contract colectiv de muncă, aflat în negociere, nu conţinea majorările de salarii pe care ei le-au cerut.
Surse din interiorul echipelor de negociere spuneau la momentul respectiv că angajaţii au cerut o majorare salarială cu 25%, însă patronatul acceptase o creştere de doar 5%.
Salariaţii spuneau că uzina merge foarte bine, producţia este una bună şi s-a vândut mai mult la export.
Ulterior, lucrul a fost reluat întrucât conducerea Dacia şi Sindicatul Autoturisme Dacia (SAD) au convenit să continue negocierile pentru contractul colectiv de muncă, doar în condiţiile revenirii la o desfăşurare normală a producţiei.