Prevederile legate de deficitul bugetar, "în Constituţie"
Preşedintele Traian Băsescu spune că ţările care aderă la Acordul european de Guvernanţă Fiscală trebuie să aibă mecanisme de corecţie a deficitelor bugetare.
Articol de Paul Poteraşi, 09 Decembrie 2011, 17:05
Preşedintele Traian Băsescu a afirmat vineri la Bruxelles că statele Uniunii Europene trebuie să-şi modifice Constituţia pentru a include unele dintre prevederile convenite la Bruxelles în cadrul Acordului de Guvernanţa Fiscală.
Traian Băsescu a subliniat că una dintre prevederile acordului se referă la obligaţia statelor care aderă la acest Acord de a include în legislaţia naţională angajamentul pentru "buget naţional echilibrat şi în surplus".
Traian Băsescu a adăugat că deficitul structurat nu trebuie să depăşească 0,5% din PIB şi că statele care aderă la Acord trebuie să aibă mecanisme de corecţie a deficitelor.
"Toate ţările care aderă la acord trebuie să aibă pregătite mecanisme de corecţie a deficitelor. În momentul în care statul membru riscă să iasă din deficitul structural de 0,5% sau să intre în zona de deficit excesiv trebuie să aibă un program dinainte stabilit de reducere a lui", a precizat Traian Băsescu.
El a mai afirmat că a fost stabilit un mecanism automat pentru aplicarea de sancţiuni pentru statele care depăşesc ţinta de deficit bugetar de 3%. Aceste sancţiuni pot merge de la suspendarea dreptului de vot până la reducerea de resurse financiare sau aplicarea de penalităţi.
Acordul interguvernamental trebuie semnat până la sfârşitul lunii martie 2012, după care va urma ratificarea de fiecare stat ce aderă la acesta, a afirmat Traian Băsescu.
El a mai declarat că România este dependentă de ceea ce se întâmplă în zona euro.
"Exporturile noastre sunt extrem de dependente de ce se întâmplă în zona euro. Toate acestea ne-au dat argumente suficiente ca să spunem că deşi nu suntem în zona euro suntem extrem de dependenţi de ce se întâmplă acolo", a mai spus şeful statului.
El a afirmat că statele membre se obligă să transmită Comisiei Europene proiectul de împrumuturi pentru anul următor şi să prezinte programele de ajustare structurală în cazul în care au un deficit care depăşeşte prevederile acordului.
România "nu ar trebui să participe la capitalizarea FMI"Din această sumă 150 de miliarde este contribuţia statelor din zona euro şi 50 de miliarde - contribuţie a statelor non-euro.
Statele care derulează un acord cu Fondul nu trebuie să participe la fondul suplimentar de 50 de miliarde de euro către Fondul Monetar Internaţional (FMI) pe care ar urma să-l aloce statele Uniunii Europene din afara zonei euro, a afirmat Traian Băsescu.
"Statele care sunt în acord cu Fondul nu trebuie să participe la facilitate. Nu a ridicat nimeni problema că statele care sunt în acord cu Fondul să participe la facilitate. Trebuie să vă spun că România nu ar fi incapabilă să participe, pentru că sunt diverse moduri de a participa.
"Nu vreau să gândiţi că România este o ţară incapabilă să participe la un efort comun. Sigur, nu ţipăm că trebuie să dăm banii, dar am putea să fim solidari dacă este nevoie", a afirmat preşedintele Traian Băsescu.