Prețurile la combustibili
În majoritatea ţărilor europene, inclusiv România, preţul motorinei este mai ridicat decât cel al benzinei.
Articol de Florin Lepădatu, 05 Mai 2022, 14:42
RADIO ROMÂNIA ACTUALITĂŢI - Prețul motorinei Standard la pompele din România se apropie de 9 lei pe litru, în timp ce benzina rămâne sub 8 lei.
De ce stau lucrurile astfel, când nu cu mulți ani în urmă motorină era mai ieftină, iar mașinile care funcționau cu acest combustibil erau mai căutate?
Cauza de fond este cererea mai mare pentru motorină atât pe piața internă, cât și pe cea internațională, motiv pentru care și cotațiile au crescut.
Situația în țările europene este similară.
Reporter: Bogdan Isopescu - ”Prețul benzinei Standard variază între 7,7 și 7,9 lei, în timp ce motorină este cu 10 procente mai scumpă, între 8,6 și 8,8 lei. Situația în Europa este similară, astfel că, din cele 27 de țări analizate în buletinul Comisiei Europene, 21 au prețul motorinei mai mare. Cele mai mici prețuri sunt în Ungaria, acolo unde au fost plafonate. Dacă ne uităm la România, prețurile carburanților sunt apropiate de mijlocul cotațiilor europene. Surse din piață spun că la baza creșterii prețului pentru motorină ar fi cererea mai mare pentru acest tip de combustibil, folosit mai mult în Europa decât benzina, și aici vorbim de industrie, de agricultura care tocmai a început să consume mai mult sau transporturi, iar piața reacționat la această creștere a cererii. Însă peste această cerere se suprapune și criza provocată de războiul din Ucraina și anunțul că petrolul rusesc nu va mai fi acceptat în Europa. Dincolo de toate acestea, multe companii își pun întrebarea dacă nu cumva și importul de petrol din alte țări către Europa va avea de suferit, în condițiile în care anumite conducte ale acestor țări trec prin Rusia în drumul lor către rafinăriile europene și unii se întreabă dacă nu cumva aceste rute vor fi blocate de Rusia în contrapartidă pentru embargou. Totuși, spun aceleași surse, în acest moment nu există probleme alimentare, ci doar o neliniște a pieței. Alimentarea va fi suplinită, spre exemplu, și de motorină importată din țările Orientului Apropiat, acolo unde benzina este principalul combustibil. Iar sfatul pentru populație este să nu intre în panică, precum în urmă cu două luni, pentru că acest tip de panică va pune presiune și mai mare pe stocuri, în condițiile în care toată lumea va dori să își facă rezerve.”