Preţurile, în stagnare sau scădere uşoară în ultimele 12 luni
Inflaţii mai mari sunt în Germania, Slovenia, Finlanda, şi în Marea Britanie. Cu o inflaţie pe 12 luni de 0,9%, România a fost a şaptea ţară din UE, privind creşterea preţurilor.
Articol de Sergiu Şteţ, 17 Iulie 2014, 13:51
Preţurile au fost în medie cu aproape 1% mai mari luna trecută în comparaţie cu preţurile din luna iunie a anului trecut, a anunţat joi, Oficiul pentru Statistică al Uniunii Europene Eurostat.
Cu o inflaţie pe 12 luni de 0,9%, România a fost a şaptea ţară din Uniunea Europeană, în ceea ce priveşte creşterea preţurilor.
Cea mai mare inflaţie în aceeaşi perioadă s-a înregistrat în Marea Britanie, 1,9%, în timp ce inflaţia medie din Uniune conform Eurostat a fost de 0.7%.
Inflaţia anualizată în Uniunea Europeană a fost în iunie de 0,7%, în creştere uşoară faţă de cea înregistrată în luna mai, dar cu mult sub inflaţie la 12 luni de 1,7% înregistrate anul trecut în luna iunie.
Temeri privind scăderea preţurilor
În Zona Euro preţurile au crescut cu o jumătate de procent în perioada iunie 2013- iunie 2014, astfel că temerile legate de deflaţie în Europa, deflaţia fiind o scădere a preţurilor, fenomenul invers al inflaţiei, rămân în continuare serioase.
De altfel, tot mai multe ţări raportează o stagnare sau o scădere a preţurilor în ultimele douăsprezece luni.
Conform Eurostat, inflaţia anuală în iunie a fost de -1,8% în Bulgaria, -1,5% în Grecia, -0,2% în Portugalia, -0,1% în Slovacia şi Ungaria şi 0 în Spania, Grecia şi Cipru.
România se încadrează în rândul ţărilor cu inflaţia anuală în luna iunie peste media Uniunii Europene.
Inflaţii mai mari s-au înregistrat în Germania, Slovenia şi Finlanda 1% sau puţin peste, în Austria 1,7%, şi în Marea Britanie 1,9%, însă sub ţinta de inflaţie de 2%.