Preţul petrolului a scăzut luni cu aproape 2,5 dolari
Corecţia preţurilor petrolului, care au urcat cu 42% în trimestrul al doilea, nu este un proces neaşteptat, iar cotaţiile vor continua să scadă în luna iulie.
Articol de Paul Poteraşi, 06 Iulie 2009, 11:36
Preţul petrolului a scăzut luni cu aproape 2,5 dolari, spre 64 de dolari pe baril, afectat de incertitudinea şi pesimismul investitorilor faţă de posibilitatea unei relansări anticipate a economiei mondiale, precum şi de aprecierea dolarului.
Optimismul din ultimele luni legat de redresarea economică a fost lovit vineri de datele privind rata şomajului din Statele Unite şi Uniunea Europeană, care a crescut la 9,5% în ambele economii, maximul ultimilor 26 de ani în SUA, respectiv al ultimilor 10 ani în Europa.
În plus, economia Marii Britanii s-a contractat în primul trimestru cu 2,4%, cea mai puternică scădere a Produsului Intern Brut din ultima jumătate de secol. Datele au fost confirmate, săptămâna trecută, de autorităţile de la Londra, afectând încrederea investitorilor în perspectivele de relansare a economiei mondiale.
În acest context, preţul petrolului US crude a coborât, până la ora 7:48 GMT, cu 2,47 dolari faţă de închiderea de joi de la New York, la 64,11 dolari pe baril, iar cotaţia ţiţeiului Brent a scăzut cu 1,51 dolari de la finalul şedinţei de vineri, la 64,1 dolari pe baril.
Presiunea asupra pieţei petrolului a fost accentuată luni de scăderea burselor din Asia şi Europa.
Investitorii vor urmări în a doua parte a acestei săptămâni summit-ul G8 al liderilor celor mai mari opt naţiuni industrializate. Reuniunea ar putea aduce în prim plan semnele de stabilizare din economia globală, însă ar putea sublinia totodată că este prea devreme pentru a fi retrase programele de stimulare economică introduse de guverne.
Corecţia preţurilor petrolului, care au urcat cu 42% în trimestrul al doilea, nu este un proces neaşteptat, iar cotaţiile vor continua să scadă în luna iulie, până în jurul nivelului de 60 de dolari pe baril, potrivit analiştilor Societe Generale.
Totuşi, atacurile rebelilor asupra instalaţiilor petroliere din Nigeria, cel mai mare exportator de ţiţei din Africa, ar putea tempera declinul preţurilor barilului.