Preţul gazelor pentru consumatorii casnici creşte cu 2%
Peste o săptămână, consumatorii casnici vor plăti pentru gaze mai mult cu două procente. Acestea se vor scumpi din nou în iulie şi octombrie cu câte 3%.
Articol de Sergiu Şteţ, 25 Martie 2014, 14:24
Schimbări importante în domeniul energiei, de la începutul lunii aprilie.
Peste o săptămână, consumatorii casnici vor plăti gaze mai mult cu două procente, urmând ca acestea să se scumpească cu 3% în iulie şi cu încă trei procente, la începutul lunii octombrie.
În domeniul energiei electrice, este posibil ca preţurile să fie menţinute la nivelul actual.
Guvernul a anunţat că va adopta mâine o hotărâre prin care va menţine cota de energie regenerabilă subvenţionată la 11 procente, sub nivelul de 15%, cât ar fi trebuit să ajungă.
Măsura creează premisele pentru menţineera preţului actual atât la consumatorii casnici, cât şi la marii consumatori. În plus, producătorii de energie ar putea fi scutiţi de taxa de cogenerare pentru energia exportată.
Conform sistemului de încurajare a producţiei de energie din surse regenerabile, anul acesta 15% din piaţă ar fi trebuit să primească certificate verzi.
În momentul de faţă, taxa plătită de consumatori pentru certificatele verzi este de aproape 36 de lei pe megawatt, adică de 3,6 bani pe kilowatt.
Prin limitarea cotei de energie subvenţionată, guvernul va menţine la nivelul actual taxa de 3,6 bani pe kilowatt, plătită pentru certificatele verzi.
Miza, consumatorii industriali
În cazul în care cota de piaţă subvenţionată ar fi ajuns la 15%, taxa suplimentară ar fi ajuns la aproximativ 80 de lei pe megawatt.
Pentru un consum casnic de câteva zeci de kilowaţi, diferenţa la factură ar fi fost de ordinul câtorva lei.
Redactorul-şef al publicaţiei de specialitate "Energy Report", Florin Rusu:
"Miza nu sunt consumatorii casnici. Miza sunt cei industriali. La aceştia se simte efortul de subvenţionare a energiei regenerabile şi există un curent chiar în Uniunea Europeană al cărei promotor este Germania, de exceptare sau de acordare a tot felul de facilităţi către marii consumatori în privinţa scutirii de la plată a contribuţiilor pentru subvenţionarea energiei regenerabile", spune Florin Rusu.
Consumatorii casnici, dar şi cei industriali de energie au beneficiat deja de ajutor, la începutul acestui an, când taxa de cogenerare a fost redusă la 18 lei pe kilowatt, de la 23 de lei, cât se plătea la sfârşitul anului trecut.
Guvernul a mai anunţat că intenţionează să scutească energia exportată de plata pentru taxa de cogenerare.
Aceasta va însemna că producătorii vor putea vinde la export energie mai ieftină decât pe piaţa din România.