Practicanţii de profesii liberale cer reducerea fiscalităţii
Practicanţii de meserii liberale susţin că îşi desfăşoară activitatea într-un mediu concurenţial foarte puternic şi au nevoie de resurse pentru a supravieţui pe piaţă.
05 Noiembrie 2013, 18:48
Practicanţii de profesii liberale din România cer reducerea fiscalităţii pentru cele câteva sute de mii de profesionişti care lucrează după un regim special.
Printre propunerile lor se numără şi reducerea contribuţiei de asigurări sociale, în prezent de 5,5%.
În România activează peste 600 mii de persoane care practică meserii liberale, acoperind mai multe domenii, de la cele economice la cele sociale, medicale până la cele juridice sau tehnice.
Preşedintele Uniunii Profesiilor Liberale din România, profesorul universitar Horia Neamţu, a subliniat că profesioniştii care practică meserii liberale îşi desfăşoară activitatea într-un mediu concurenţial foarte puternic şi, din acest motiv, este necesară o reducere de fiscalitate pentru ca aceştia să aibă resursele necesare pentru a putea supravieţui pe piaţă.
"La acel 16% se adaugă şi acel 5,5% CAS-ul, să căutăm să-l reducem pentru profesioniştii liberali sau să obţinem o facilitate fiscală pentru acei profesionişti liberali, care, trebuind să fie pe piaţă, să lucreze ca să câştige, efectiv, ei o parte din timp o petrec pentru perfecţionarea continuă, ceea ce alţii nu fac, deci ei, ca să poată să-şi onoreze titlul de profesionist liberal, un număr de ore pe an trebuie să-l petreacă undeva la un curs de perfecţionare", spune Horia Neamţu.
În altă ordine de idei, preşedintele Uniunii Profesiilor Liberale din România, profesorul universitar Horia Neamţu a subliniat că în acest moment nu există o corelare într-o ofera sistemului educaţional şi cererea de pe piaţa muncii.
Din acest motiv, este necesar un dialog cu ministerul educaţiei, astfel încât să se facă o armonizare strategică în ceea ce priveşte oferta de profesii liberale şi cererea de pe piaţa muncii.
Studiile făcute de Comisia Europeană în ultimii ani arată că profesiile liberale au anumite bariere la intrarea pe piaţă. Totodată însă, experţii europeni au constatat că profesiile liberale, în majoritatea statelor membre ale Uniunii, au evoluat ca sisteme închise, care conservă o serie de privilegii pentru membrii lor.