Potenţialul economic al României "trebuie valorificat"
Camera de comerţ americană de la Bucureşti atrage atenţia că România trebuie să îşi consolideze competitivitatea economică la nivel regional şi global.
Articol de Iulian Olescu, 28 Noiembrie 2013, 14:48
Camera de comerţ americană în România recomandă autorităţilor de la Bucureşti să valorifice potenţialul economic prin axarea investiţiilor în domeniile cu grad ridicat de competitivitate în infrastructură şi educaţie.
În plus, România ar trebuie să se promoveze mai bine.
Membrii Camerei de comerţ americane din România apreciază că trebuie să urmărim consolidarea poziţiei în cadrul Uniunii Europene, creşterea competitivităţii economice la nivel regional şi global pentru a deveni o destinaţie preferată pentru investiţii şi direcţionarea cu prioritate a investiţiilor către domenii ce au potenţial de a poziţiona România drept un jucător regional important.
Astfel, preşedintele AmCham, Valeriu Nistor, spune că deşi suntem cea mai mare piaţă din zonă, nu reuşim să atragem mai multe investiţii străine directe din cauza lipsei de infrastructură şi a birocraţiei încă destul de ridicate.
Domenii cu grad ridicat de competitivitate
Pe de altă parte, el apreciază că există un mare potenţial de dezvoltare care ar trebui valorificat pe concentrarea pe domenii cu un grad ridicat de competitivitate sau care oferă oportunităţi şi avantaje comparative.
Este vorba printre altele de energie, agricultură, tehnologia informaţiei sau turism.
Valeriu Nistor mai spune că România trebuie să-şi promoveze mai activ interesele în cadrul Uniunii Europene şi în plan intern să evidenţieze şi aspectele pozitive, nu numai neajunsurile dacă doreşte să aibă o imagine mai bună în exterior.
În opinia membrilor AmCham ar trebui stimulată activitatea de cercetare-dezvoltare şi inovare, crescută transparenţa şi responsabilizarea administraţiei publice, dar şi oferite facilităţi spcialiştilor înalt calificaţi pentru a-i păstra în România.
AmCham România, prin intermediul celor 355 de companii multinaţionale şi autohtone pe care le reuneşte, totalizează 20 de miliarde de dolari investiţi în ţara noastră, de la înfiinţare, membrii săi având cumulat 200.000 de angajaţi.