Populaţia, "principalul susţinător al finanţelor statului"
Populaţia este în mod indirect principalul susţinător al finanţărilor curente de care are nevoie statul în funcţionarea sa, a arătat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru.
Articol de Iulian Olescu, 25 Februarie 2015, 16:44
Populaţia este în mod indirect principalul susţinător al finanţărilor curente de care are nevoie statul în funcţionarea sa, a arătat astăzi preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru, la o conferinţă de specialitate.
Sumele care se economisesc în bănci sau se depun în diferite fonduri cu acumulare pe termen lung sunt folosite pentru achiziţionarea titlurilor de stat, prin care se asigură cheltuielile curente ale acestuia.
În ultimii ani, instituţiile financiare au crescut spectaculos sumele pe care le acordă achiziţionării acestor titluri, bani care provin practic mai ales de la populaţie.
Astfel, populaţia este principalul creditor al României, calculează Ionuţ Dumitru.
"Populaţia este contributoare pe de o parte cu depozite în sectorul bancar de aproape 130 de miliarde de lei; în acelaşi timp, în sectorul de asigurări de viaţă, de asemenea avem rezerve tehnice de 5,9 miliarde; în sectorul de fonduri de pensii, populaţia are 4,8 miliarde, administrarea activelor, 15 miliarde şi deţineri directe de titluri de stat de 3,2 miliarde.
"Şi prin intermediul intermediarilor financiari, în primul rând băncile, se ajunge la o sumă totală de 93 de miliarde, care în esenţă înseamnă o expunere indirectă de fapt pe care populaţia o are faţă de stat. Deci aş spune că populaţia este finanţatorul principal indirect al datoriei publice", a mai spus Ionuţ Dumitru.
În acest context, Ionuţ Dumitru atrage atenţia că o creştere în continuare a datoriei publice a României peste nivelul actual, adică de 40% din produsul intern brut, nu ar mai fi sustenabilă pentru momentul actual de dezvoltare a economiei