Plata TVA se va face "la încasarea facturii"
Guvernul României a hotărât că plata TVA se va face la încasarea facturii. Măsura se va aplica doar pentru plăţile derulate prin bancă, pentru firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 euro.
Articol de Sorin Solomon, 16 Iulie 2012, 10:26
Plata TVA se va face la încasarea facturii pentru plăţile derulate prin bancă şi pentru firmele cu cifra de afaceri sub 500.000 euro, a anunţat într-o conferinţă de presă premierul Victor Ponta.
Guvernul a informat FMI despre intenţia de a introduce achitarea TVA la momentul încasării facturii pentru firmele cu cifră de afaceri de maximum 500.000 euro, dacă plăţile sunt efectuate prin bancă, a declarat premierul Victor Ponta.
Conform acestui sistem, firma care emite factura va achita TVA doar la momentul încasării sumei din respectiva plată, dar şi firma care primeşte factura nu va mai putea deduce TVA decât la momentul plăţii.
Victor Ponta a mai precizat că TVA va fi eligibil pentru decontare în cazul proiectelor finanţate din fonduri UE şi că plafonul de deductibilitate va creşte de la 20% la 50% în cazul investiţiilor în domeniul cercetării-dezvoltării.
Firmele care angajează şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu vor plăti pentru aceştia, pentru o perioadă de un an, contribuţii de asigurări sociale, dacă persoane astfel angajate vor fi menţinute încă un an după expirarea facilităţii, a declarat premierul Victor Ponta.
Patronii firmelor care vor angaja şomeri cu vârsta mai mică de 25 ani sau persoane de peste 55 ani nu vor mai plăti contribuţii la bugetele de sănătate, pensii şi şomaj.
Angajatul va achita contribuţiile aferente, facilitatea fiind valabilă doar pentru angajator.
Firmele cu datorii bugetare vor fi scutite de la plata penalităţilor aferente dacă achită obligaţia principală şi dobânzile în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012, a anunţat premierul Victor Ponta.
"O măsură avută în vedere de guvern este scutirea de la plata penalităţilor pentru debitorii statului pentru obligaţiile de plată achitate în perioada 1 septembrie-31 decembrie 2012", a spus Victor Ponta.
Premierul a precizat că măsura este destinată firmelor cu dificultăţi financiare temporare.
Secretarul de stat din ministerul finanţelor, Liviu Voinea, a precizat că în evidenţele statului erau înregistrate la sfârşitul lunii iunie un număr de 300.000 firme cu datorii bugetare şi că din calculele ministerului rezultă că aplicarea unei astfel de facilităţi ar majora veniturile la buget cu 5%.
Delegaţia FMI vine după referendum
Delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale va veni în România în săptămâna după referendumul din 29 iulie, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, premierul Victor Ponta.
"Delegaţia Comisiei Europene, a Fondului Monetar Internaţional şi a Băncii Mondiale se va afla în România în săptămâna imediat următoare după referendumul din 29 iulie.
Evident până atunci, campanii electorale, referendum, decizii politice se vor fi luat deja de către poporul român prin vot, iar instituţiile internaţionale vor avea aici delegaţia pentru discuţii cu noi.
"Vreau să vă asigur că în această perioadă însă şi ministerul şi secretarii de stat au informat partenerii noştri asupra stadiului îndeplinirii măsurilor pe care le convenisem deja, dar, de asemenea, au informat asupra măsurilor pe care astăzi vi le prezentăm", a spus prim ministrul.
Victor Ponta a precizat că vizita reprezentanţilor instituţiilor internaţionale a fost amânată pentru că acestea au considerat că este mai bine ca vizita să nu aibă loc în perioada campaniei electorale.
Propuneri făcute guvernului Ponta de oamenii de afaceri
Măsurile pentru atragerea fondurilor structurale, reducerea evaziunii fiscale şi relansare economică, alături de parteneriatul public-privat sunt, în opinia oamenilor de afaceri, principalele teme care ar trebui să preocupe noul guvern, pentru a asigura astfel o creştere economică de cel puţin 1,5%.
"Pentru activitatea imediată, AOAR revine public cu propunerile pe care le consideră a fi de impact major pentru evoluţia economică din anul 2012, respectiv asigurarea unei creşteri economice minime de 1,5%", se arată într-un comunicat, de la începutul lunii mai, al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Români, în care sunt formulate mai multe propuneri adresate guvernului Ponta.
Prima temă vizează fondurile structurale, AOAR propunând în acest sens utilizarea a circa 140 milioane de euro din fonduri obţinute din privatizare pentru finanţarea a aproximativ 80 de proiecte aprobate de evaluatori externi în programul de finanţare a întreprinderilor mari, care s-au angajat să creeze circa 20.000 locuri de muncă.
Oamenii de afaceri susţin că în prezent urmărirea din Bucureşti a modului în care se derulează proiectele mari de infrastructură este deficitară şi cu rezolvări lente ale problemelor în implementare.
În ceea ce priveşte măsurile de reducere a evaziunii fiscale, oamenii de afaceri consideră că la nivelul ANAF trebuie să se organizeze controale sistematice la nivelul tuturor judeţelor în domeniile sensibile şi importante pentru evaziune fiscală, respectiv alcool, ţigări, petrol, produse agricole şi reducerea masivă a controlului IMM-urilor, în special cele cu afaceri mai mici de 100.000 euro.
Pentru relansarea economică, oamenii de afaceri propun selectarea şi publicarea investiţiilor prioritare a căror finanţare din resurse bugetare va fi asigurată în 2012.
La capitolul parteneriatul public-privat, AOAR solicită ca în 30 zile toate administraţiile judeţene să facă publice minimum cinci proiecte pe care le propun a fi abordate în parteneriat cu firmele private.