Planul pentru zona euro "este o urgenţă"
Comisarul pentru afaceri economice a apreciat că o coordonare cu G7 şi cu G20 este crucială pentru rezolvarea crizei pe care o traversează zona euro şi care are deja consecinţe mondiale.
Articol de Arina Petrovici, 05 August 2011, 16:27
Liderii europeni caută din nou soluţii de urgenţă pentru temperarea crizei datoriilor.
Organismele financiare lucrează la realizarea unui plan de ajutor pentru zona euro, afirmă comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.
Potrivit acestuia, o coordonare cu G7 şi cu G20 este crucială pentru rezolvarea crizei pe care o traversează zona euro şi care are deja consecinţe mondiale.
Comisarul pentru Afaceri Economice a apreciat că Italia şi Spania nu au nevoie de un plan de ajutorare.
La Bruxelles, Olli Rehn a dat asigurări că atât Comisia Europeană, cât şi Banca Centrală Europeană şi Fondul European de Stabilitate Financiară lucrează zi şi noapte pentru realizarea unui plan de ajutor pentru zona euro.
Este vorba despre forma pe care trebuie să o ia acordul la care s-a ajuns în 21 iulie, în cadrul summitului zonei euro.
Olli Rehn a evocat detaliile tehnice care trebuie rezolvate şi a explicat că punerea în practică a acestui plan este o problemă de rezolvat înainte de începutul lunii septembrie.
"Este o chestiune de săptămâni, nu de luni. Pentru a pune capăt nesiguranţei, procesele tehnice şi politice ar trebui finalizate până la începutul lunii septembrie. Însă procesele tehnice şi politice sunt reciproc dependente.
"Există diferite proceduri de ratificare în Europa şi noi sperăm ca toate statele membre ale zonei euro să facă ceea ce trebuie, astfel încât să se încadreze în acest orizont de timp", a declarat Olli Rehn.
Comisarul pentru Afaceri Economice a vorbit şi despre situaţia din Grecia, precizând că autorităţile elaborează propuneri pentru sectorul privat, urmărind liniile generale ale celei făcute de Institutul Finanţelor Internaţionale.
"Munca de pregătire continuă pentru un nou program de susţinere a Greciei, în strânsă legătură cu Banca Centrală Europeană şi alături de Fondul Monetar Internaţional.
"La sfârşitul lunii iulie, a fost stabilită şi sarcina Comisiei Europene de începere a coordonării asistenţei tehnice pentru Grecia.
"Un lucru important este că va ajuta la crearea sentimentului de siguranţă că măsurile sunt luate pentru a accelera atragerea de fonduri europene, care să aibă un impact vizibil asupra competitivităţii, a creşterii economice şi a angajărilor", a declarat Olli Rehn.