Planul contracarării crizei cărnii de cal, adoptat de UE
Cele 27 de state membre au convenit să efectueze peste 2.200 de teste ADN la alimentele pe bază de carne vită pentru a verifica dacă acestea conţin carne de cal.
Articol de Roxana Vasile, Paris, 15 Februarie 2013, 19:09
Uniunea Europeană a adoptat planul destinat contracarării crizei provocate de carnea de cal etichetată drept carne de vită.
Cele 27 de state membre au convenit să efectueze peste 2.200 de teste ADN la alimentele pe bază de carne vită pentru a verifica dacă acestea conţin carne de cal.
La rândul lor, şi produsele din carne de cal vor fi testate, pentru a se detecta prezenţa fenilbutazonei.
Măsurile se aplică imediat, precizează un comunicat al Comisiei Europene şi vor dura, pentru început, timp de o lună.
În Franţa au apărut primele sancţiuni şi primii acuzaţi.
Societatea Spanghero, acuzată de autorităţi că a vândut sute de tone de carne de cal etichetată drept carne de vită, a protestat azi faţă de aceste acuzaţii, susţinând că este nevinovată.
Şmecheria vine din altă parte, susţine directorul societăţii Spanghero, Barthelemy Aguerre, care pentru prima dată de la începutul scandalului a acceptat vineri să dea o declaraţie.
Sute de persoane în şomaj tehnic
În timp ce autorităţile îşi menţin acuzaţiile de înşelăciune economică, Aguerre se declară siderat.
"Cred că voi putea face dovada nevinovăţiei noastre, cel puţin a mea şi a colaboratorilor mei. De când a apărut scandalul am analizat carnea şi în unele pachete am găsit amestec de vită şi cal, ceea ce demonstrează că nu Spanghero a făcut şmecheria, ci că ea vine din altă parte. Guvernul s-a grăbit şi pune în mare dificiultate firma şi angajaţii ei", spune Barthelemy Aguerre .
Spanghero, căreia i-a fost suspendată autorizaţia sanitară nu mai poate desfăşura nicio activitate.
Cele peste 350 de persoane care lucrează la firma de sud-vestul Franţei sunt în şomaj tehnic.
Ele se tem că îşi pot pierde locurile de muncă. Unii salariaţi incriminează conducerea.
Pe directorul Barthelemy Aguerre îl acuză şi fondatorul societăţii, Laurent Spanghero.
Deşi grupul pe care l-a creat în 1970 nu-i mai aparţine de patru ani, Laurent Spanghero şi familia sa îşi consideră numele dezonorat.
Cât despre Jean-René Buisson, preşedintele Asociaţiei Naţionale a Industriilor Alimentare, acesta spune că filiera se loveşte de o situaţie pe care nu a mai cunoscut-o vreodată: fraudă asupra naturii produsului.
"Ne confruntăm cu un caz escrocherie. Am auzit spunându-se bonuri de comandă pe care Spanghero le-ar fi trimis direct în România, prin care solicită carne de cal. Autorităţile şi-au continuat şi astăzi investigaţiile pentru a face mai multă lumină asupra cazului" spune Jean-René Buisson.
România solicită despăgubiri
România va depune, atât la Comisia Europeană, cât şi la nivelul statelor implicate în scandalul cărnii de cal etichetată drept carne de vită, solicitări pentru prejudiciile pe care le suportă, a declarat astăzi la un post de televiziune, secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Daniel Botănoiu.
El a admis că în perioada următoare industria românească de carne ar putea înregistra unele pierderi financiare din cauza acestui scandal, însă, cu o etichetare corectă a produselor şi cu scuzele publice pe care ar trebui să le primească producătorii din România, acuzaţi pe nedrept, această încredere ar putea fi recâştigată.