Peste jumătate din aşa-zisele produse tradiţionale "sunt false"
Specialiştii în agricultură spun că piaţa românească a fost invadată de produse tradiţionale false, comercianţii folosindu-se de această denumire pentru a vinde marfa mai scump.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 24 Aprilie 2013, 14:32
Mai bine de jumătate din produsele comercializate în România drept tradiţionale nu îndeplinesc, de fapt, criteriile acestui tip de produs, au atras din nou atenţia specialiştii din domeniu.
Prezenţi în municipiul Zalău, cu ocazia înfiinţării Asociaţiei Naţionale a Producătorilor de Produse Ecologice şi de Calitate, aceştia au precizat că, în urma unei reevaluări a ministerului agrigulturii, din cele peste 4.000 de produse tradiţionale omologate, vor mai exista pe piaţă numai câteva sute.
Specialiştii în agricultură au avertizat în municipiul Zalău că piaţa românească a fost invadată de produse tradiţionale false, comercianţii folosindu-se de această denumire pentru a-şi vinde marfa mai repede şi mai scump, chiar dacă produsele sunt unele obişnuite.
Avram Fiţiu, profesor în cadrul Universităţii de Ştiinţe Agricole din Cluj-Napoca.
"Din punct de vedere al produsului tradiţional, astăzi, în România, avem o problemă foarte mare din punct de vedere legislativ, sunt peste 4.000 de produse tradiţionale pe care le avem pe piaţă şi la nivel de minister al agriculturii se încearcă o reevaluare a ceea ce înseamnă produs tradiţional la nivel naţional, în condiţiile în care industria mare agroalimentară a prins ideea că aceste produse se vând mai bine, motiv pentru care au venit şi au atestat sute de produse tradiţionale.
"În acest context, ministerul va face curăţenie generală pe acest sbiect, iar din cele 4.000 de produse alimentare vor rămâne, probabil, 500 - 700 ca şi produse atestate", spune Avram Fiţiu.
TIR-uri pline cu false produse tradiţionale
Potrivit inginerilor din industria alimentară, pieţele sunt pline cu maşini încărcate cu false produse tradiţionale. Ioan Bujiţă, coordonator Direcţia Agricolă Sălaj.
"O să vedeţi la anumite târguri că apare o maşină, un TIR de 20 de tone, plin de produse tradiţionale din carne de porc.
"Să vă puneţi întrebarea: cum poate să producă ăla atâta produs tradiţional?", spune Ioan Bujiţă.
Reevaluarea a început după ce s-a constatat că, tot mai multe produse sunt vândute ca fiind unele naturale, tradiţionale sau ecologice, iar în urma verificărilor s-a constatat ca sunt mărfuri obişnuite.