Peste 650 de mii de restanţieri la bănci
Numărul restanţierilor a crescut cu aproape 60% în ultimele 12 luni.
Articol de Sergiu Şteţ, Shanghai, 26 Noiembrie 2009, 15:02
Conform raportului Băncii Naţionale privind comportamentul financiar al populaţiei valoarea totală a ratelor restante s-a triplat în cursul unui an.
În cursul a 12 luni, pînă la sfârşitul lunii octombrie, numărul persoanelor cu restanţe la bănci a crescut de la 400.000 la aproximativ 650.000.
O creştere importantă s-a înregistrat la restanţele mai vechi de trei luni.
Cu toate acestea, totalul creditelor pentru care băncile au început executarea silită a datornicilor nu a crescut semnificativ.
Preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, Radu Graţian Gheţea, a declarat la Radio România că instituţiile bancare au căutat soluţii precum restructurarea sau reeşalonarea creditelor restante.
"Această acţiune a început încă de anul trecut, va continua, în opinia mea, dar nu va continua la nesfârşit. La un moment dat, băncile vor începe să facă şi executări şi - în special - la acei clienţi care n-au cooperat", a spus preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor.
Pe lângă creşterea numărului restanţierilor, a crescut şi datoria medie pe client cu restanţe.
Dacă la sfârşitul anului trecut, valoarea medie a restanţei era de 2.000 de lei, luna trecută datoria medie a unei persoane către bancă a ajuns la 3.700 de lei.
Radu Graţian Gheţea consideră că, din perspectiva sistemului economic şi bancar al României datoriile sunt în limite rezonabile.
Din perspectiva datornicilor însă, mai spune Radu Graţian Gheţea, " 3.700 de lei e o sumă mare".
Datoriile totale ale popilaţiei sunt însă mai mari, pentru că în raportul BNR nu sunt incluse restanţele la plata facturilor precum cea de întreţinere, gaze sau telefonie.