Peste 1600 de botoşăneni trebuie să restituie ajutoarele sociale
Ancheta Curţii de Conturi din Botoşani a arătat că mai multe familii din judeţ deţineau în conturi sume foarte mari de bani şi primeau sprijin pentru încălzirea locuinţei.
Articol de Gina Poenaru, Botoşani, 23 Aprilie 2013, 19:04
Peste 1600 de persoane din judeţul Botoşani trebuie să dea înapoi banii primiţi ca ajutoare sociale.
Unii deţin sume importante de bani în bănci sau au maşini de lux şi mai multe locuinţe.
Alţii au avut cu adevărat nevoie de ajutoarele sociale, dar în bazele de date ale autorităţilor au existat erori în ceea ce îi priveşte.
Prejudiciul descoperit de Curtea de Conturi la Botoşani este de aproape un milion şi jumătate de lei.
Ancheta derulată de Curtea de Conturi a scos la iveală faptul că mai multe familii din judeţul Botoşani deţineau în conturi sume foarte mari de bani şi, cu toate acestea, primeau sprijin pentru încălzirea apartamentelor, în baza declaraţiilor pe propria răspundere.
Viceprimarul Viorel Iliuţă spune că există persoane cu venituri importante care cer ajutoare.
"Am întâlnit la Botoşani un cetăţean care avea depozit de trei miliarde de lei, dar totuşi solicita pe proprie răspundere ajutor de încălzire.
"Sunt oameni care nu au niciun fel de venit, sunt şomeri, au ieşit din perioada de sprijin şi au un depozit de 3000 de lei şi în acest moment sunt puşi să dea ajutoarele de încălzire înapoi", spune viceprimarul Viorel Iliuţă.
Familii cu bani în bancă cer ajutoare
Alte peste 300 de familii sau persoane singure aveau în bănci sume de peste 10.000 de lei.
Viceprimarul municipiului spune că situaţiile au fost create pentru că legea nu a luat în calcul toate situaţiile posibile pe care nici primăriile nu ştiu cum să le rezolve şi, de aceea, se impune corectarea legii.
Agenţia de Prestaţii Sociale a contestat decizia Curţii de Conturi, care obligă unii oameni, în special pe cei din mediul rural, să restituie banii pe nedrept, spune Rodica Creţu, directorul instituţiei.
"Suntem într-o situaţie fără ieşire. În urma controlului Curţii de Conturi, s-au luat prin încrucişare bazele de date de la direcţiile sanitar-veterinare şi de la ANAF, care nu coincid realităţii, întrucât mişcările de animale nu au fost operate la zi. Noi am făcut contestaţii", spune Rodica Creţu.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, a declarat că astfel de situaţii vor fi eliminate odată cu informatizarea sistemului, care va centraliza bazele de date ale instituţiilor din domeniul asistenţei sociale şi ale persoanelor asistate social.
"Cazurile astea, chiar le vreau venite la cabinet luni dimineaţă, sau când dispuneţi dvs. Astfel, ştim şi noi realitatea", spune Codrin Scutaru.
În judeţul Botoşani au fost depistate 1669 de dosare în neregulă, cu un prejudiciu total de 1,3 milioane de lei.