Perspectivele cursului de schimb pentru 2016
Principalele riscuri legate de percepţia pieţelor internaţionale asupra României pot proveni din depăşirea ţintei asumate de deficit bugetar ce va fi înregistrată în 2016.
Articol de Iulian Olescu, 30 Decembrie 2015, 13:10
Moneda naţională s-a depreciat constant în ultimele zile în raport cu euro şi a ajuns ieri la cea mai slabă cotaţie din ultimii doi ani: 4,53 lei.
BNR a anunţat şi deprecieri ale leului în raport cu dolarul american şi francul elveţian.
Preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari Bancari din România, Radu Crăciun, crede că cele mai importante influenţe asupra cursului de schimb al leului vor veni din plan extern.
"Percepţia României la nivel internaţional în momentul de faţă este foarte bună şi dacă e să ne referim la investitori şi dacă e să ne referim la agenţiile de rating.
"În acest context, nu văd de ce am avea motive legate de percepţie şi, în ultimă instanţă, chiar şi de fundamente economice care să sugereze că leul ar trebui să se deprecieze în continuare, dar trebuie să fim conştienţi de faptul că pieţele valutare, în general, sunt pieţe care pot să crească, pot să scadă, pentru că o mare parte din fluxurile care circulă în pieţele valutare sunt fluxuri speculative.
"În contextul în care, în general, aşteptările sunt pentru o întărire în continuare a dolarului faţă de euro, inevitabil o întărire similară a dolarului faţă de leu va avea şi ea loc", a spus Radu Crăciun.
Principalele riscuri legate de percepţia pieţelor internaţionale asupra României pot proveni din depăşirea ţintei asumate de deficit bugetar ce va fi înregistrată în 2016, respectiv din cele două runde electorale programate în această perioadă.
Între timp, BNR a anunţat că leul s-a apreciat astăzi în raport cu euro; cursul de schimb este de 4,52 lei.