"Perspective slabe de angajare" pe piaţa muncii din România
În raportul trimestrial al Comisiei Europene, la nivelul Uniunii, România apare cu o creştere a numărului locurilor de muncă disponibile, însă cu perspective de angajare slabe.
Articol de Sergiu Şteţ, 10 Septembrie 2013, 15:14
Peste 11.000 locuri de muncă sunt vacante la nivelul întregii ţări - a anunţat Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă.
În ultimele zile, numărul locurilor de muncă la nivel naţional se situează, în medie, între 7 şi 10.000.
Cei mai căutaţi sunt lucrătorii în industria confecţiilor textile, şoferii pentru maşini de mare tonaj, vânzătorii sau chelnerii. În raportul trimestrial al Comisiei Europene, la nivelul Uniunii, România apare cu o creştere a numărului locurilor de muncă disponibile, însă cu perspective de angajare slabe.
Evoluţiile pe piaţa forţei de muncă în Europa sunt urmărite de Comisia Europeană prin raportul sau monitorul trimestrial al locurilor de muncă.
Ultimul monitor trimestrial al Comisiei Europene remarcă numărul mare de locuri de muncă disponibile în domeniul sănătăţii, şi asta în ciuda faptului că numărul de angajaţi în acest sector a crescut semnificativ, a spus purtătorul de cuvânt al comisarului pentru afaceri sociale, László Andor.
"Angajările în domeniul sănătăţii din Uniunea Europeană au crescut cu aproape 2% pe an în fiecare an din 2008 până în 2012. Anul trecut aproape un milion de persoane au fost angajate în sănătate", a spus Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului László Andor.
Îmbătrânirea populaţiei
Chiar dacă vestea pare bună, situaţia se datorează îmbătrânirii populaţiei, deci creşterii numărului celor care au nevoie de ajutor.
Situaţia nu este deci foarte roză, a spus oficialul european, numărul total al angajaţilor în Uniunea Europeană de fapt fiind în scădere.
Raportul Comisiei Europene încadrează Romania în grupa ţărilor cu tendinţe opuse în privinţa locurilor de muncă vacante şi a perspectivelor de angajare. Teoretic, acest semnal ar indica nevoia de recalificare a persoanelor care vor să se angajeze.
Conform raportului Comisiei Europene, în România numărul de angajaţi a înregistrat creşteri importante, în ultimele luni, în domenii precum vânzările, finanţele şi manufactura.
La nivelul Uniunii Europene se înregistrează o creştere a locurilor de muncă în domeniul sănătăţii şi îngrijirii medicale, la dezvoltarea de aplicaţii informatice, precum şi în domeniul educaţiei copiilor la vârste mici.