Perspectiva a 17 bănci germane, retrogradată de Moody`s
După ce perspectiva statului german a fost retrogradată pe baza unor incertitudini cu privire la zona euro, Moody`s a schimbat şi perspectiva a 17 bănci germane la "negativ".
Articol de Ionuţ Dragu, 26 Iulie 2012, 07:54
Agenţia financiară de rating Moody's a retrogradat miercuri de la "stabilă" la "negativă" perspectiva a 17 bănci germane şi mai multor filialele ale lor.
Prin această decizie, agenţia americană sugerează că nu ar exclude privarea primei economii europene de nota AAA, cea mai bună posibilă, care îi permite să se împrumute de pe pieţe la rata cea mai mică.
Decizia agenţiei vine la două zile după ce a retrogradat perspectiva statului german pe baza unor incertitudini cu privire la zona euro.
Moody's a coborât de la "stabilă" la "negativă" perspectiva Germaniei din cauza "poverii" că noile ajutoare plătite ţărilor din zona euro aflate în dificultate ar putea apăsa asupra economiei ţării.
Băncile vizate, printre care figurează KB Deutsche Industriebank şi Deutsche Postbank, sunt cele ale căror evaluare financiară depinde de "sprijinul statului federal german şi/sau al landurilor şi comunelor", a explicat agenţia într-un comunicat, citat de AFP.
Berlinul a reacţionat imediat asigurând că Germania va continua să fie "ancora stabilităţii" zonei euro, unde mai multe ţări, precum Grecia, Irlanda şi Portugalia, nu mai pot să se finanţeze la costuri reduse pe pieţe şi au avut nevoie de creditori internaţionali.
Agenţia de rating americană Moody's a retrogradat marţi de la stabilă la negativă perspectiva Fondului european de stabilitate financiară, la o zi după ce a degradat perspectiva ratingului Germaniei, Olandei şi Luxemburgului.
Consumul privat nu este cuprins încă de criză
Bundestagul şi-a întrerupt recent vacanţa pentru a vota ajutoare de 100 de miliarde de euro pentru Spania şi Grecia care este în pragul falimentului, potrivit corespondentului Radio România, Ovidiu Suciu.
Acest scenariu va provoca pierderi de peste 100 de miliarde contribuabililor şi băncilor germane.
De fapt, atmosfera în mediul economic german s-a înrăutăţit pentru a treia lună la rând.
De vină sunt criza din zona euro, care afectează negativ perspectivele de creştere ale Germaniei şi performanţele sectorului industrial, de unde vine, de altfel, şi cel mai ridicat nivel de pesimism.
Consumul privat din Germania este în continuă creştere şi nu a fost cuprins încă de criză.
Până şi sectoare cu plusuri serioase în prezent, precum construcţiile şi serviciile, nu sunt foarte încrezătoare în următoarele luni.
Guvernul german prognozează pentru 2012 o creştere de 0,7%, în timp ce Banca Centrală vorbeşte de 1%.
Puţin, faţă de cele 3% de anul trecut, dar mult mai bine decât recesiunea care ameninţă cele mai multe ţări din zona euro.
Un astfel de scenariu nu este deocamdată luat în calcul pentru economia germană la nivel oficial.
Economia este considerată în continuare solidă din punct de vedere structural.
Analiştii principalelor bănci din Germania atrag însă atenţia că până şi cea mai stabilă navă se poate scufunda dacă furtuna este destul de puternică.