PDL a depus o moţiune pe tema numirii managerilor privaţi
PDL acuză Uniunea Social Liberală că a numit ca directori oameni obedienţi din punct de vedere politic, în dauna calificării profesionale.
Articol de Sergiu Şteţ, 23 Aprilie 2013, 14:30
Democrat-liberalii au depus o nouă moţiune la Camera Deputaţilor în care critică felul în care guvernul respectă una din promisiunile României în faţa creditorilor internaţionali.
"Companiile de stat în guvernarea USL, management privat sau cumetrie de partid" - este titlul moţiunii.
Luni, vicepreşedintele PDL Alexandru Nazare acuza Uniunea Social Liberală că a numit ca directori oameni obedienţi, din punct de vedere politic, în dauna calificării profesionale, iar profesioniştii adevăraţi sunt înlăturaţi.
În plus, mai spunea el, politica dusă de actualul guvern are ca efect, în momentul de fată, creşterea arieratelor la aceste companii cu un miliard de euro.
Peste 40 de firme de stat ar trebui să angajeze manageri privaţi.
România s-a angajat să introducă management privat la mai multe companii de stat, în Acordul preventiv, încheiat în urmă cu doi ani cu FMI.
Acodul pune la dipsoziţia României peste trei miliarde de euro, cu condiţia adoptării unor reforme, printre care şi cea a conducerii private la mai multe companii de stat.
Termenele pentru numirea managerilor privaţi amânate
FMI a explicat această condiţionare prin faptul că cei care conduc companiile controlate de stat trebuie scoşi de sub influenţa politicului, pentru a putea lua decizii prin care pierderile să fie stopate, şi performanţele financiare ale companiilor să fie îmbuntăţite. Pe lista companiilor care trebuie conduse de manageri privaţi, conform Acordului preventiv, se află nume importante, printre acestea: CFR Călători, Nuclearelectrica, Tarom, Transgaz, Hidroelectrica, Romgaz, Oltchim, Transelectrica, Metrorex sau Poşta Română.
Managerii privaţi trebuiau angajati până în vara anului trecut, însă termenele din angajament au tot fost amânate.
Selecţia acestora trebuie făcută de firme specializate în recrutarea de personal cu funcţii de conducere.
Până la urma, începând din toamnă, mai multe companii de stat au ajuns să angajeze manageri privaţi.
Primul manager străin ajuns să conducă o companie de stat din România a fost austriacul Heinrich Vystoupil, numit manager la Tarom.
La doar o săptămână de la numrea sa la conducerea Tarom, Heinrich Vystoupil a demisionat, pentru că măsurile de reformă prin care se angaja să eficientizeze activitatea companiei aviatice nu au fost acceptate de Consiliul de Administraţie.
O altă demisie răsunătoare a avut loc în urmă cu o săptămână: cipriotul Dimitris Sofocleos, numit în ianuarie manager la CFR Infrastructură, a demisionat după ce planul de management i-a fost respins.