Patronii şi sindicatele susţin creşterea salariului minim
Patronatele spun că susţin o creştere a salariului minim de până la trei procente pe când sindicatele insistă asupra majorării acestuia pâna la nivelul de 1000 de lei.
Articol de Iulian Olescu, 04 Noiembrie 2013, 18:36
Reprezentanţii patronatelor anunţă la Radio România că susţin o creştere a salariului minim de până în trei procente.
Orice depăşire a acestui plafon însă ar putea produce efecte nedorite - susţin oamenii de afaceri.
Sindicatele, pe de altă parte, insistă că o eventuală creştere mai substanţială, cum ar fi mărirea salariului minim la o mie de lei, ar mai lumina aşa-numita 'zonă gri' a economiei.
Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, spune că o creştere cu 3% a salariului minim ar reprezenta aproximativ indexarea cu rata inflaţiei prognozată pentru acest an şi ar asigura o menţinere a puterii de cumpărare a populaţiei, erodată în anii de criză.
El adaugă că majorarea la o mie de lei a salariului minim, deşi nu ar avea vreun impact negativ asupra unor sectoare, cum ar fi petrol şi gaze, electricitate, bănci sau asigurări, care oferă şi în prezent salarii peste acest nivel, ar afecta ale zone ale economiei.
"Sunt sectoare de activitate cu număr mare de angajaţi - construcţii, comerţ, hoteluri şi restaurante şi altele - unde creşterea, să spunem, la o mie de lei, ar putea să aibă influenţe importante, cu atât mai importante cu cât se va solicita şi o creştere a tuturor salariilor, ca urmare se va mişca toată grila de salarii din cadrul acestor firme, cu urmările previzibile: la o fiscalitate a muncii neredusă, posibile pierderi de locuri de muncă sau, şi mai grav, o parte din forţa de muncă trecută la negru, în ciuda tuturor repercusiunilor care ar putea urma odată ce ar fi depistaţi cei care muncesc la negru", spune Cristian Pârvan.
Zone gri "scoase la suprafaţă"
Sindicatele, în schimb, spun că un salariu minim brut de o mie de lei ar fi o măsură benefică, ce nu ar conduce nici la scăderea numărului de întreprinderi şi nici a numărului de contracte individuale de muncă, fapt dovedit de evaluarea efectelor majorării din acest an.
Preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu, spune că, dimpotrivă, ar contribui la scoaterea la lumină a zonelor gri existente în prezent pe piaţa muncii.
"60% din structura de salariat sunt strânşi aproape de salariul minim pe economie. Asta nu arată decât că din ce în ce mai mulţi operatori folosesc munca la gri şi nu munca retribuită corect, ceea ce afectează profund bugetul de stat, pentru că pe estimările Ministerului de Finanţe, şi care sunt optimiste, rezultă că evaziunea fiscală pe piaţa muncii este de 14,7% din produsul intern brut, adică se fură practic o jumătate de buget de stat din fiecare an", spune Bogdan Hossu.
El crede că un salariu minim de o mie de lei ar putea contribui şi la readucerea în ţară a românilor plecaţi să muncească în străinătate.