Parlamentul European declară război paradisurilor fiscale
Unii parlamentari spun însă că nu ar trebui neglijat respectul pentru confidenţialitatea acţiunilor plătitorilor de taxe.
Articol de Iolanda Bădiliţă, 12 Februarie 2010, 09:26
Parlamentul European a adoptat un pachet de rezoluţii legislative privind cooperarea dintre state în domeniul fiscal.
Potrivit eurodeputatului român Theodor Stolojan, vicepreşedinte al Comisiei de afaceri economice şi momentare a Parlamentului European, propunerea de directivă a Consiliului privind asistenţa reciprocă în materie de recuperare a creanţelor, reprezentând impozite, taxe şi alte măsuri, va îmbunătăţi radical activitatea de recuperare a datoriilor.
"Schimbul de informaţii dintre autorităţi şi modalităţile de urmărire a datoriilor permit Comisiei Europene monitorizarea unei activităţi în continuă creştere ca număr de cazuri", a declarat Theodor Stolojan.
În afară de Raportul Stolojan, deputaţii au mai adoptat o rezoluţie legislativă care introduce un sistem automat de date între statele membre, în domeniul tuturor impozitelor, mai puţin pentru TVA şi accize, sector în care există deja reguli similare.
Însă cel mai controversat raport din acest pachet este al Comisiei de promovare a unei bune guvernanţe în chestiuni fiscale. Întocmit de socialistul Leonardo Domenici, documentul este, de fapt, răspunsul Parlamentului la comunicarea Comisiei din aprilie 2009, privind guvernarea fiscală.
Rezoluţia condamnă cu fermitate paradisurile fiscale, îndeamnă statele membre să acorde prioritate luptei împotriva lor şi solicită un registru public pentru a creşte gradul de transparenţă în ceea ce priveşte relaţiile companiilor cu paradisurile fiscale.
Ideea unui registru public nu a fost deloc pe placul fostului comisar pentru impozite, László Kovács, care spune că ar trebui "să păstrăm un echilibru între caracterul privat al unor date şi necesitatea ca cei care le analizează să aibă un mandat juridic clar definit."
László Kovács e de părere că nu ar trebui să existe niciun fel de restricţii bazate pe secretul bancar sau legile fiscale naţionale".
"Nu trebuie însă neglijat respectul pentru drepturile plătitorilor de taxe şi confidenţialitate", a declarat László Kovács.
În afara înfiinţării unui registru public, în care să poată fi urmărită relaţiile firmelor cu paradisurile fiscale, rezoluţia propune un schimb automat de informaţii şi propune utilizarea de sancţiuni şi stimulente pentru îmbunătăţirea guvernanţei fiscale.