Păreri împărţite faţă de mediul de afaceri din România
Actualele condiţii ce definesc mediul de afaceri sunt considerate bune de 6% dintre analiştii români, în timp ce 29% le caracterizează negative, iar 43% cred se vor înrăutăţi în următoarele 12 luni.
Articol de Iulian Olescu, 17 Ianuarie 2012, 14:52
Angajările, veniturile şi cadrul economic în general au cifre negative în estimările experţilor români certificaţi de Organizaţia Internaţională a Analiştilor Financiari.
Totuşi, la sfârşitul anului 2011, indicele de încredere macroeconomică a urcat uşor faţă de lunile anterioare.
În decembrie, indicele avea valoarea de 36,2 puncte, din 100 posibile, după ce în noiembrie se situa la un minim de 29,5 puncte.
Şi aşteptările analiştilor s-au îmbunătăţit, indicele care măsoară acest aspect urcând în decembrie la 38,5 puncte, de la 31,1 în luna precedentă.
Actualele condiţii ce definesc mediul de afaceri sunt considerate bune de numai 6% dintre analiştii chestionaţi, în timp ce 29% le caracterizează drept negative, iar 43% consideră că ele se vor înrăutăţi în următoarele 12 luni.
În privinţa situaţiei legate de ocuparea forţei de muncă, 57% dintre membri CFA România participanţi la sondaj spun că este negativă şi numai 6% că este bună, în timp ce pentru următoarele 12 luni aşteptările a 43% dintre participanţii la sondaj sunt că se va înrăutăţi.
"Obsevăm o uşoară îmbunătăţire faţă de lunile anterioare, faţă de octombrie şi noiembrie, care înseamnă, însă, că o mare parte dintre investitori au văzut o scădere a principalilor indicatori economici, dar o scădere mult mai moderată decât am putut vedea în lunile anterioare. În următoarele 12 luni noi facem estimări privind inflaţia, privind dobânzile la trei luni pe piaţă, privind evoluţia pieţei de capital din România.
"În ceea ce priveşte condiţiile macro-economice generale din perioada următoare, 83% dintre respondenţi le-au văzut ca fiind negative. Sigur, acest lucru nu trebuie privit în termeni absoluţi, ci în termeni relativi. Nu putem să ne aşteptăm ca în România condiţiile macroeconomice să fie deosebit de bune, ţinând cont că facem parte din UE şi acolo condiţiile macro economice nu sunt dintre cele mai fericite", a declarat Dragoş Cabat, membru al consiliului director CFA România.
În privinţa altor aşteptări privind următoarele 12 luni, 43% dintre cei chestionaţi cred că rata de schimb a leului faţă de euro va rămâne relativ neschimbată, iar 63% apreciază acelaşi lucru despre rata inflaţiei.