Opt bănci greceşti retrogradate cu două trepte de Moody's
Agenţia financiară spune că decizia are la bază majorarea riscului deprecierii suplimentare ale obligaţiunilor elene, declinul economiei greceşti şi reducerea depozitelor. Şase din cele opt banci elene sunt prezente în România.
Articol de Monica Chihaia, Atena, 23 Septembrie 2011, 15:36
Băncile greceşti continuă să înregistreze pierderi grave pe fondul situaţiei tot mai complicate a economiei naţionale.
După ce, în vară, toate deţinătoarele de obligaţiuni greceşti au renunţat voluntar la o cincime din valoare în cadrul planului european de salvare a Greciei, opt din cele mai importante instituţii bancare de la Atena s-au aflat sub atenta monitorizare a agenţiilor de rating internaţionale, iar, vineri, una dintre ele a decis să le retrogradeze cu două trepte.
Agenţia de evaluare financiară Moody's a anunţat, vineri, retrogradarea cu două trepte a ratingului pentru depozite şi datorii a opt bănci greceşti.
Dintre acestea, şase grupuri bancare sunt prezente şi în România: Banca Naţională a Greciei, acţionar majoritar la Banca Românească, Alpha Bank, EFG Eurobank, respectiv Bancpost, Piraeus Bank şi ATE Bank.
Decizia Moody's a fost determinată de majorarea riscului deprecierii suplimentare ale obligaţiunilor elene, de declinul economiei greceşti şi reducerea depozitelor bancare.
Agenţia apreciază că situaţia finanţării şi a lichidităţilor băncilor din Grecia este tot mai fragilă.
Finanţarea suplimentară de la Banca Centrală Europeană se ridica, la sfârşitul lunii iulie, la 96,3 miliarde de euro.
Băncile elene au devenit dependente de Banca Centrală Europeană, după ce au fost scoase de pe pieţele financiare internaţionale în urma îngrijorărilor cu privire la datoriile suverane ale ţării.
Totodată, greva controlorilor de trafic aerian, anunţată pentru duminică, pe fondul noilor măsuri de austeritate, a fost declarată ilegală de instanţele greceşti, astfel încât activitatea ar trebui să se desfăşoare normal.