OMV: Proiectul energetic Nabucco "a eşuat"
MAE precizează pentru Radio România că va continua să promoveze la nivelul UE realizarea unor proiecte aflate în diverse de stadii de evoluţie, între care proiectul AGRI.
26 Iunie 2013, 18:57
Ca reactie la stirile aparute privind alegerea conductei Transatriatica in loc de Nabucco Vest pentru transprotul gazului azer spre Europa, ministerul de externe precizeaza pentru Radio Romania ca va continua să promoveze, atât la nivelul Uniunii Europene cât şi în plan regional, realizarea unor proiecte aflate în diverse de stadii de evoluţie, între care proiectul AGRI, conform redactorului Radio România, Carmen Gavrilă.
Ministerul de externe arata ca, experienta proiectului Nabucco va fi relevanta in conturarea unor proecte alternative.
Ministerul de externe anunta ca va continua sa actioneze in concordanta cu politica energetică a Uniunii Europene prentru realizarea unei pieţe interne de energie, sigură, competitivă şi durabilă .
La fel de importanta ramane pentru UE si pentru Romania, diversificarea surselor de aprovizionare cu energie, mai arata Ministerul de Externe.
Corectitudinea opţiunii pentru proiectul Nabucco a fost confirmată de decizia Uniunii Europene de a desemna Nabucco, în cadrul Coridorului Sudic European pentru gaze naturale, drept Proiect de Interes Comun pentru UE.
Această decizie a fost, în mare măsură, şi un rezultat al acţiunii diplomatice româneşti.
În eforturile de promovare a proiectului Nabucco, desfăşurate de-a lungul mai multor ani, autorităţile şi companiile româneşti au răspuns pe deplin obligaţiilor impuse de calendarul dezvoltării proiectului.
Ministerul de externe mentioneaza ca a asigurat,de-a lungul timpului, suportul diplomatic necesar şi accesul la informaţiile relevante pentru deciziile politice şi economice impuse de proiect.
Proiectul energetic Nabucco "a eşuat"
Proiectul energetic "Nabucco", de care era maxim interesată şi România, ca ţară de tranzit, a eşuat - au anunţat reprezentanţii OMV Austria, membri în structura de acţionariat.
Gazele azere ar fi urmat să fie transportate către Europa de Vest prin gazoductul Transadriatic (TAP), adică pe o rută mai sudică, ocolind România; specialiştii în domeniu spun că s-ar pierde astfel miliarde de euro.
Decizia oficială a consorţiului "Shah Deniz" va fi comunicată vineri.
România se arăta încrezătoare că decizia azerilor de la "Shah Deniz" va fi favorabilă proiectului "Nabucco Vest", iar ministrul de externe Titus Corlăţean comenta zvonurile care dădeau ca sigure eşecul "Nabucco" drept, citez, "permature şi speculative".
Dacă, totuşi, "Nabucco" eşuează - mai spunea Titus Corlăţean - România ar avea pregătit un plan B, care ar presupune exploatarea gazelor din Marea Neagră şi a gazelor şist.
Potrivit specialiştilor, în piaţă erau semnale negative de mai bine de trei ani, spre deosebire de TAP, gândit pe principiul cererii şi ofertei, proiectul "Nabucco" a plecat din start ca un proiect politic, neadaptat realităţilor economice - spune Dumitru Chiseliţă, fost director general ROMGAZ, care explică şi miza pentru România.
"Cel puţin doi-trei ani de zile de lucru pentru o serie de companii, care sunt undeva într-un pas foarte dificil în momentul de faţă; în primul şi primul rând, iau bani care intrau în România, era o bulă de aer extraordinar pentru multe-multe segmente, de la industria siderurgică, industria de material tubular, industria de echipamente petrol şi gaze, industria constructoare de astfel de proiecte; redevenţe către stat.
"Lipsa unei strategii care, într-adevăr, să-ţi permită o direcţie clară vizavi de ce-şi doreşte România în anii ce urmează, a afectat şi a erodat mult zona de abordare a acestui proiect", spune Dumitru Chiseliţă.
Varianta Transadriatica
În contextul liberalizării preţului la gaze, "Nabucco" nu ar fi produs un impact imediat, benficiile reale ar fi urmat să fie aduse după anul 2018 - mai spune Dumitru Chiseliţă, care nu exclude o înţelegere între South Streem, adică "Gazprom", şi austriecii de la OMV, cei care au făcut anunţul miercuri.
Proiectul "Nabucco" a beneficiat la început de susţinerea puternică a Uniunii Europene, în contextul în care se doreşte spargerea monopolului rusesc şi reducerea dependenţei Europei de importurile de la "Gazprom".
Prin "Nabucco", gazul din Marea Caspică ar fi urmat să parcurgă peste 1.300 de kilometri, din Turcia până în Austria, prin Bulgaria, România şi Ungaria. "Transadriatic Pipeline" (TAP), conectează Turcia şi Italia, prin Grecia, Albania şi Marea Adriatică.
Sunt circumstanţele în care premierul Victor Ponta pleacă în Azerbaidjan, care parte a unui turneu economic, care mai include Kazahstanul şi Uzbekistanul.
La începutul săptămânii viitoare, Victor Ponta ar urma să se întâlnească la Beijing cu omologul său chinez.