Oltchim, scos din nou la vânzare
Anunţul prealabil de oferte pentru privatizarea Oltchim va fi publicat săptămâna viitoare, a anunţat joi ministrul economiei, Varujan Vosganian.
Articol de Oana Rusu, 30 Mai 2013, 19:59
Autorităţile consideră că au făcut tot ceea ce era necesar pentru o nouă încercare de privatizare a combinatului, după episodul total ratat din toamna anului trecut. mai mult, acums e speră chiar că se va obţine şi profit, inclusiv din surse despre care nu s-a mai vorbit, cum sunt brevetele de invenţie din portofoliul companiei.
Oltchim este pregătit, din punct de vedere tehnic şi economic pentru privatizare - sunt de părere administratorii judiciari ai combinatului vâlcean.
În condiţiile în care a intrat în procedura de insolvenţă cu o treime din capacitatea sa de producţie, combinatula făcut progrese până astăzi, iar situaţia arat încurajator.
Combinatul "nu va fi lichidat"
Salariile sunt plătite la zi, protecţia sociala fost asigurată pentru muncitorii disponibilizaţi, air producţia este aproape tripl - a declarat astăzi ministrul economiei, Varujan Vosganian. dacă Adunarea creditorilor va fi de acord cu soluţiile găsite de administratori şi se va continua finanţarea activităţii combinatului, în scurt timp am putea asista chiar la obţinerea unui uşor profit, a mai spus ministrul.
Închiderea şi lichidarea combinatului, aşa cum au sugerat reprezentanţii FMI, iese din discuţie, spune ministrul Varujan Vosganian, în condiţiile în care Oltchim este valoros.
"Oltchim este unul dintre cele mai importante obiective economice ale României. Oltchim este unul dintre jucătorii importani din domeniul său, dar cel mai important lucru dintre toate şi despre care nu s-a vorbit absolut deloc până acum, este acela că Oltchim, dincolo de brandul său, deţine un număr considerabil de brevete de invenţii, un portofoliu care este evaluat la multe zeci de milioane de euro. De aceea, dacă vorbim despre distrugerea Oltchim. Vorbim despre distrugerea unui tezaur de prorpietate industrial. Acesta este poate principalul motiv pentru care Oltchim trebuie să supravieţuiască" a mai spus Varujan Vosganian.
Creanţele "nu pot fi recuperate în totalitate"
Administratorii combinatului speră că în toamna acestui an Oltchim să încheie contracte ferme pentru anul 2014, iar acest moment ar fi unul foarte bun pentru privatizare, pentru că cel care ar cumpăra combinatul va lua o societate funcţională.
De altfel, investitorul care va cumpra pachetul majoritar de acţiuni va cumpăra o nouă societate, un Oltchim II care va deţine activele funcionale ale actualului combinat şi platforma pirolizei de la Arpechim, în timp ce vechiul Oltchim va râmâne ncărcat cu datoriile actuale şi va fi lichidat.
Creditorii combinatului sunt conştienţi de faptul că nu îşi vor putea recupera creanele în totalitate, spune administratorul judiciar Gheorghe Piperea.
"Băncile însă, ca şi ceilalţi creditori care au garanţii, cu excepţia celor care au garanţii vunerable şi care vor fi desfiinţate de noi, vor fi întrucâtva favorizate pentru că asta este ordinea de preferinţă din lege. Cei care vor fi realmente sacrificaţi vor fi creditorii chirografari, aceia care au obişnuit în anii anteriori să facă acel tip de business cu Oltchim, care la momentul respectiv însemna nişte profituri consistente, dar care acum, iată, după ce a intrat Oltchim în insolvenţă vor pierde bani. Se poate vorbi de peste două sute de milioane de euro la care se cifrează aceste creanţe chirografare care vor fi zero", consideră Gheorghe Piperea.
Până acum, de Oltchim s-au interesat opt companii, însă cumprătorul trebuie să fie unul de bună credinţă, spun autorităţile, trebuie să aibă experienţă în domeniu şi să fie un actor important într-o reţea regională sau globală.