Obiectivele viitoarei legi a salarizării unice pentru bugetari
Unii din partenerii sociali cu care s-a discutat marţi la Palatul Victoria cer amânarea adoptării legii până la mijlocul lui octombrie.
Articol de Angela Bârgoan, 26 August 2009, 09:42
Se pare că discuţiile s-au concentrat asupra unor parametrii de referinţă cum sunt: salariul minim, cel mediu şi raportul dintre acestea, mai puţin, se pare, pe ierarhizarea importanţei sociale care se va da diverselor încadrări în grila de salarizre.
Premierul Emil Boc dă asigurări că nici un salariu aflat în plată nu va scădea prin adoptarea acestui act mormativ. Dimpotrivă, se vor realiza corecturi în sistem.
"Aceia care se află la baza piramidei salarizării, vor avea până în 2015 o creşterea ccelerată a salariilor, în timp ce aceia care se află în vârful piramidei astăzi, vor avea salariile o perioadă de timp îngheţate, până când se va reuşi acel raport de 1 la 15, în raport cu 1 la 29, cât avem în momentul de faţă, pentru a realiza şi din această perspectivă echitatea în sistemul public de salarizare. De asemenea, nici o persoană care va intra în sistem - indiferent că intră în sistemul judiciar sau în sistemul de ordine publică - nu va intra cu un salariu mai mic decât acela pe care îl are în plată o persoană echivalentă care se află în exerciţiu", a declarat premierul Emil Boc.
Pentru reducerea polarizării salariilor din sistemul bugetar, raportul dintre salariul mediu şi salariul minim va fi de 2 la 1. Nu vor mai exista 39 de legi, ci o singură lege-cadru de salrizare a bugetarilor. Salariul minim brut pe economie, ar urma să ajungă la 1100 lei în 2015, odată cu finalizarea aplicării legii. Majorările se vor realiza treptat, cele mai mari, de peste 10%, fiind prevăzute pentru 2012 şi 2013.
Astfel, anul viitor, salariul minim va fi de 705 lei, în 2011 - 764 de lei, în 2012 - 845; 934 în 2013 şi 1016 lei în 2014. Ministrul finanţelor, Gheorghe Pogea, a explocat totodată că reducerea diferenţei dintre salariile mici şi cele mari impune şi o reformă a personalului din sectorul bugetar. Numărul posturilor va fi redus treptat de la 1,39 milioane, în prezent, la aproximativ un milion în 2015. În total, o reducere cu 326.000 de posturi.
Actul normativ se află încă în lucru.
Consultările cu partenerii sociali vor continua şi în următoarele zile, însă toate scenariile de aplicarea legii-cadru de salarizare unică, analizate la nivelul guvernului, au în vedere scăderea masei salariale ca procent din PIB, de la 9,4%, cât este în prezent, la 6% în 2015. În acest fel - spune executivul - se creează premisele creşterii resurselor destinate investiţiilor. Eliminarea discrepanţelor între veniturile din sistemul public, corelarea salariilor bugetarilor cu creşterea productivităţii economice şi cu evoluţia salariilor din mediul privat sunt, de asemenea, obiective ale viitorului act normativ.
Următoarea întâlnire guvern- parteneri sociali este anunţată pe joi.