Oamenii de afaceri cer măsuri de stimulare a muncii
Reprezentanţii mediului de afaceri din România susţin că pentru relansarea economică sunt necesare măsuri de stimulare a muncii şi de reducere a asistenţei sociale.
Articol de Diana Domenico, 18 Iunie 2012, 14:27
Oamenii de afaceri din România atrag atenţia că nu consideră oportună o nouă schimbare a legislaţiei muncii într-un timp atât de scurt, dar cer guvernului măsuri de stimulare a muncii şi de reducere a asistenţei sociale pentru a sprijini relansarea economică.
Modificarea Codului Muncii este una dintre priorităţile ministerului muncii, aşa cum anunţa la învestirea în funcţie ministrul de resort Mariana Câmpeanu.
Actul legislativ adoptat anul trecut avantaja, în opinia acesteia, angajatorul în defavoarea angajatului.
Asociaţia Oamenilor de Afaceri consideră că rigidizarea condiţiilor privind angajările ar duce la restrângerea activităţii companiilor şi diminuarea numărului de locuri de muncă. În acest context, preocuparea guvernului ar trebui să fie crearea de noi locuri de muncă şi calitatea acestora şi nu modificarea Codului Muncii şi, în plus, promovarea unei politici în discordanţă cu cerinţele pieţei forţei de muncă.
Astfel, pentru creşterea productivităţii este necesară şi reducerea asistenţei sociale prin stimularea muncii - mai spun oamenii de afaceri.
În plus, ministerul muncii ar trebui să preia în legislaţia naţională prevederi europene care să asigure flexibilizarea acestui domeniu şi stimularea celor care vor să muncească mai mult pentru a câştiga mai mult.
"Înţelegem interesul guvernului pentru reluarea dialogului în mod special cu sindicatele în perspectiva alegerilor, dar considerăm că e prematură şi neavenită în condiţiile actuale o modificare a Codului Muncii şi considerăm că va fi un pericol pentru agravarea pieţei muncii, respectiv a reducerii numărului locurilor de muncă ca efect final pentru că sindicatele au idei care vizează o mai mare siguranţă a angajaţilor în faţa angajatorilor, o mai mare dificultate pentru angajator de a reduce numărul de locuri de muncă sau a da afară pe cei care nu sunt competenţi.
"Şi atunci e evident că angajările se vor face cu mult mai mare dificultate şi cu mult mai mare atenţie ceea ce implicit va duce la reducerea numărului de locuri de muncă" spune Cristian Pârvan, secretar general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri:
Pe de altă parte, avocaţii în dreptul muncii spun că în nici un domeniu nu sunt binevenite modificări legislative repetate întrucât nu se mai asigură o coerenţă şi o permanenţă a practicii juridice.