O pătrime dintre românii cu credite "au restanţe la bănci"
În cel mai recent top al restanţierilor publicat de BNR, Sălajul este pe primul loc în ţară, mii de sălăjeni ajungând în imposibilitatea de a-şi mai rambursa împrumuturile contractate cu ani în urmă.
Articol de Adrian Lungu, Sălaj, 13 Decembrie 2011, 13:38
O pătrime dintre românii care au credite au probleme în a le achita şi au restanţe, potrivit Băncii Naţionale ai cărei reprezentanţi spun că, în prezent, sunt peste 200 de mii de restanţieri.
Aşteptările BNR pentru anul viitor nu sunt deloc optimiste, astfel încât Banca Centrală recomandă bancilor să relaxeze condiţiile de restructurare a creditelor pentru cei care reuşesc să achite măcar parţial creditele.
În cel mai recent top al restanţierilor, reflectând situaţia din luna octombrie, Sălajul este pe primul loc în ţară.
Cele mai mari probleme sunt înregistrate în cazul persoanelor fizice, mii de sălăjeni ajungând în imposibilitatea de a-şi mai putea rambursa împrumuturile contractate cu ani în urmă.
Mulţi restanţieri au fost avertizaţi deja că, în cazul în care nu-şi vor achita ratele, riscă să rămână fără case care vor fi scoase la licitaţie.
Sunt, însă, şi instituţii bancare care preferă alte metode de recuperare a banilor decât valorificarea bunurilor, pentru că piaţa imobiliară este blocată, spune un director regional de bancă comercială.
"Nicio bancă nu e interesată să intre în posesia unui bun al unui client. Deci, asta este o ultimă soluţie. Totuşi, între un creditor şi un debitor poate interveni o astfel de situaţie în care, până la urmă, debitorul cedează un bun, pentru că nu mai poate sau mai doreşte să ramburseze un credit. Acest lucru se poate întâmpla", a spus directorul de bancă.
În opinia economiştilor, creşterea restanţelor vine în Sălaj pe fondul disponibilizărilor masive şi a reducerii salariilor.
"Principalul motiv pentru care s-a ajuns în această situaţie este pierderea locurilor de muncă de către foarte mulţi angajaţi", spune Alexandru Tamba, doctor în economie.
Mulţi clienţi ai băncilor cred, însă, că restanţele vor creşte şi mai mult pe fondul accentuării şomajului şi scăderii salariilor.
"Restanţele vor fi din ce în ce mai mari, având în vedere că în ultima vreme câştigăm din ce în ce mai puţin, şi locurile de muncă sunt foarte puţine, nu puţine, foarte puţine", a afirmat un client.
Cele mai mari restanţe în cazul sălăjenilor sunt înregistrate la împrumuturile imobiliare în lei contractate în ultimii zece ani.