O nouă grevă de proporţii în Grecia
Funcţionarii publici au încetat lucrul pentru 48 de ore. Astăzi ar urma să li se alăture şi angajaţii din sectorul privat.
04 Mai 2010, 16:45
O nouă grevă de proporţii a început în Grecia, în timp ce statele din zona euro discută şi aprobă unul câte unul împrumutul promis Atenei, în schimbul unor măsuri drastice de reducere a cheltuielilor.
Funcţionarii publici au încetat lucrul pentru 48 de ore.
Miercuri ar urma să li se alăture şi angajaţii din sectorul privat.
Sunt în grevă cadrele didactice, medicii din spitalele de stat şi personalul ambulanţelor, precum şi lucrătorii administraţiilor locale.
În plus, transportul aerian şi cel feroviar sunt blocate. În schimbul deciziei de a majora taxa pe valoarea adăugată, a taxelor pe carburanţi, alcool şi tutun, precum şi a promisiunii de îngheţare a salariilor şi pensiilor, guvernul Greciei a obţinut un împrumut extern de 110 miliarde de euro care vor fi acordate în următorii 3 ani.
Statele din zona euro s-au angajat să acorde 80 de miliarde de euro, în timp ce Fondul Monetar Internaţional va da alte 30 de miliarde.
Împrumuturile vor avea o dobândă de aproximativ 5 % şi au nevoie de acordul parlamentelor naţionale.
În Franţa, acordarea sumei de aproape 17 miliarde de euro a fost aprobată fără probleme de Adunarea Naţională, în schimb discuţia similară din Parlamentul Finlandei, ţară căreia îi revine suma de 1,5 miliarde de euro din împrumut s-a anunţat una tensionată, în condiţiile în care opoziţia este împotrivă.
Poate una dintre cele mai importante discuţii a fost cea din cadrul guvernului Germaniei.
După mai multe săptămâni de ezitare şi invocând necesitatea menţinerii stabilităţii euro, guvernul Germaniei şi-a dat ieri acordul pentru deblocarea fondurilor destinate Greciei.
Procedurile de acordare a banilor vor fi analizate vineri, în cadrul unei reuniuni a şefilor de stat şi de guvern din zona euro.
Urmările crizei din Grecia vor avea efecte şi pe termen lung. Comisia Europeană va prezenta în circa două săptămâni un plan de modificare a regulilor bugetare şi ale supravegherii economiei din zona euro, pentru a evita pe viitor situaţii ca cea din Grecia.
Dincolo de asigurările date odată cu obţinerea împrumutului, guvernul de la Atena trebuie acum să facă faţă presiunilor sociale deşi, la finalul negocierilor pentru obţinerea sprijinului financiar extern, autorităţile au insistat că vor continua reformele şi că se aşteaptă la sprijinul cetăţenilor greci.
Greva începută şi care va deveni una la nivel naţional e în măsură să pună presiune asupra parlamentarilor care ar urma să aprobe în această săptămână planul de austeritate.