O iarnă grea în Europa "ar aduce profituri uriaşe Gazprom"
Specialiştii anunţă că fiecare grad cu care coboară temperatura aerului în Europa aduce Gazpromului un venit suplimentar de opt milioane de dolari pe zi.
12 Octombrie 2012, 19:24
Reprezentanţii gigantului rus Gazprom avertizează că iarna care va veni va fi foarte grea pentru europeni, fapt ce va duce la o creştere a consumului de gaze şi, implicit, a veniturilor companiei.
Cum vremea este principalul factor care influenţează consumul, Gazprom spune că va trebui să asigure o cantitate suplimentară de gaze faţă de cea din iarna trecută.
Specialiştii au calculat deja: 1 grad Celsius în minus în Europa = 800 de milioane de dolari în plus pentru Gazprom.
Fiecare grad cu care coboară temperatura aerului în Europa aduce Gazpromului un venit suplimentar de 8 milioane de dolari pe zi.
Cum preţul mediu al gazelor ruseşti exportate în Europa este de 407 dolari, notează publicaţia online Vzglead, iernile grele sunt bune atât pentru Gazprom, cât şi pentru bugetul Rusiei, deşi minimele de temperatură se înregistrează doar între şapte şi zece zile pe sezon.
Ţările ce au depozite subterane de gaze, ferite de riscuri
Anul acesta, Gazprom prognozează o iarnă mai geroasă decât cea de anul trecut, cu vârfuri de consum mai mari chiar decât cele record înregistrate în Rusia, în luna ianuarie, când însăşi o serie de ţări de europene au înregistrat scăderi temporare ale livrărilor de gaze ruseşti, ca urmare a creşterii masive a cererii.
În acest an, Gazpromul a suplimentat cantitatea de gaz stocat în depozitele subterane din Rusia şi Belarus, însă pentru alimentarea consumatorilor europeni, esenţiale sunt depozitele din Ucraina.
Or, experţii ruşi, citaţi de Vzglead, avertizează că din cauza preţului ridicat al gazelor ruseşti, Ucraina a redus drastic importul la doar 24,5 miliarde de metri cubi, contând inclusiv pe o iarnă blândă pe teritoriul său şi al ţărilor vecine.
Pentru a face faţă rigorilor unei ierni geroase, depozitele subterane din Ucraina vor trebui umplute integral, ceea ce - afirmă experţii - Kievul refuză să facă.
Ferite de riscuri vor fi, în această situaţie, doar ţările ce au depozite subterane de gaze pe teritoriul lor.
Negocierile dintre Gazprom şi Romgaz, privind construcţia unui depozit subteran de gaze în România, trenează de ani de zile.
Deocamdată, Gazpromul, care în condiţiile iernii geroase 2010-2011 a obţinut, anul trecut, din vânzările în afara spaţiului fost sovietic 61 de miliarde de dolari, speră să repete performanţa şi în acest an.