Numărul mare al taxelor "deranjează mediul de afaceri"
Creşterea absorbţiei fondurilor europene este văzută ca o reuşită a guvernării însă numărul taxelor şi desele schimbări legislative sunt criticate de către mediul de afaceri.
Articol de Radiojurnal, 26 Februarie 2014, 19:13
Mediul de afaceri face un bilanţ al guvernării USL.
Creşterea absorbţiei fondurilor europene este văzută ca o reuşită a guvernării de până acum, însă oamenii de afaceri atrag atenţia că alte măsuri luate au pus piedici mediului privat.
Secretarul general al Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România, Cristian Pârvan, aminteşte măsurile care s-au reflectat pozitiv în economie.
"Continuarea unor proiecte de investiţie, 9% reducerea TVA-ului la pâine, reducerea arieratelor la sănătate, în primul rând, şi a celor de la administraţiilor locale care, la rândul lor, şi-au plătit o parte din datoriile la firme, scheme de garantare pentru IMM-uri, promovarea legislaţiei de holding care deşi nu realizează decât jumate din punerea pe picior de egalitate a grupurilor de firme româneşti cu cele internaţionale, este, totuşi, un pas înainte", spune Cristian Pârvan.
La capitolul lucruri negative, mediul de afaceri reclamă schimbarile dese ale Codului Fiscal şi numărul prea mare al taxelor.
"La lucruri negative, modificarea mult prea amplă şi frecventă a Codului Fiscal şi a Codului de Procedură Fiscală generată de introducerea unui număr prea mare de taxe şi impozite care, evident că deranjează mediul de afaceri, reducerea cu 7% a investiţiilor publice, incertitudinele din piaţa energetică, dublate de creşterea preţului la gaze, electricitate care afectează în mod clar industria şi, am spune noi, faptul că nu s-a finalizat perspectiva dezvoltării industriei româneşti, procesul de reindustrializare pe care noi îl susţinem de ani de zile, având în vedere că în martie acest subiect se va discuta la Consiliul European de primăvară, iar poziţia României este o necunoscută pentru tot mediul de afaceri", spune Cristian Pârvan