Noul Cod silvic încurajeză "exportul lemnului prelucrat"
Noul Cod silvic urmăreşte încurajarea exportului de lemn prelucrat, adică cât mai puţin sub forma materiei prime de buşteni şi reducerea tăierilor ilegale de pădure.
Articol de Radiojurnal, 03 Octombrie 2013, 15:13
Noul Cod silvic urmăreşte încurajarea exportului de lemn prelucrat, adică cât mai puţin sub forma materiei prime de buşteni şi reducerea tăierilor ilegale de pădure prin înăsprirea pedepselor.
O altă masura care ar trebui să ducă la reducerea tăierilor ilegale este interzicerea transportului de lemn pe drumurile forestiere pe timp de noapte.
Ministrul delegat pentru păduri, Lucia Varga, a făcut astăzi precizări pe aceste teme.
"Modificările care au fost aduse Codului silvic sunt cele legate de o valorificare superioară şi eficientă a lemnului din rampe şi depozite. A două măsură este sprijin direct acordat proprietarilor de păduri, descurajarea exportului de buştean, transportul lemnului pe timp de noapte pe drumurile forestiere este interzis", a spus ministrul pădurilor.
Proiectul de lege a Codului silvic a fost aprobat de guvern şi ar urma să fie adoptat de parlament după dezbateri în regim de urgenţă.
Opoziţia critică mai multe prevederi ale noului Cod silvic în varianta aprobată de guvern şi a anunţat că va susţine modificarea sau eliminarea acestora.
Lemnul, "vândut doar în depozite"
Unul dintre amendamente va viza interdicţia vânzării, aşa-numitului "lemn pe picior", adică a lemnului direct din pădure.
Conform noului Cod silvic lemnul ar urma să poată fi vândut doar din depozite.
Pe lângă multe alte inconveniente, o astfel de măsură ar duce la scumpirea cu aproximativ 20% a lemnului de foc, după cum spune deputatul PDL, Tinel Gheorghe.
"Cum să duc eu lemnul,.să-l oblig pe proprietar, pe administrator, să spun: domnule, fasonează-l şi du-l în depozitul final. Vă daţi seama că am pierderi de 15% numai din exploatare; başca din manipulare. Ce interese am aici? Cine mi-a solicitat chestia asta? Pentru că argumentul ăsta că se fură...Domnule, hai să vedem cine fură. Eu vă spun că în pădure nu intră nimeni fără acordul personalului silvic", a mai spus deputatul PDL.
Tinel Gheorghe a fost membru în Comisia de agricultură, silvicultură şi industrie alimentară a Camerei Deputaţilor, într-o declaraţie pentru Radio România Actualităţi.