Noul Cod Fiscal a intrat în vigoare
Noul Cod Fiscal include o serie de schimbări ale impozitelor şi ale accizelor, ale sistemului de impozitare din agricultură sau ale TVA. În paralel salariul brut creşte la 750 lei.
Articol de Iulian Olescu, 01 Februarie 2013, 08:00
Noul Cod Fiscal a intrat vineri în vigoare.
Documentul include o serie de schimbări ale impozitelor şi ale accizelor, ale sistemului de impozitare din agricultură sau ale taxei pe valoarea adăugată.
Tot de astăzi salariul minim brut pe economie creşte la 750 de lei, ceea ce va atrage şi o mărire a punctului de amendă, calculat în funcţie de acest indicator.
Guvernul speră să obţină un plus de aproape 3 miliarde de lei la veniturile bugetare.
Varianta integrală a noului Cod Fiscal aici.
Opoziţia, dar şi unii reprezentanţi ai firmelor mici şi mijlocii susţin însă că supraimpozitarea mediului privat va duce la falimente şi va genera şomaj.
Autorităţile susţin că cele mai multe modificări afectează doar companiile, şi nu pe cetăţenii obişnuiţi.
Foto: Metoda de calcul a taxei pentru autovehicule. Sursă ANAF.
Pentru microîntreprinderi devine obligatoriu impozitul de 3% pe venit.
În plus, limita veniturilor până la care o firmă este considerată microîntreprindere scade la 65.000 de euro, de la 100.000, până acum.
Creşteri de accize şi taxe mărite în agricultură
Conform noilor reglementări, sunt impozitate cu 50% contractele de consultanţă şi prestări servicii cu firme înregistrate în ţări considerate paradisuri fiscale şi state cu care România nu are acorduri de evitarea dublei impuneri.
Sunt majorate şi accizele la bere.
Foto: Surse de venituri neimpozitabile din agricultură. Sursă ANAF.
De asemenea, sunt incluse în categoria veniturilor impozabile cele obţinute din silvicultură şi piscicultură şi cele din creşterea şi exploatarea animalelor, inclusiv din valorificarea produselor de orgine animală.
Foto: Norme de venit pe proprietăţi/animale. Sursă ANAF
Mai sunt modificări legate de cheltuielile deductibile sau de impozitarea suplimentară a companiilor de producţie, transport şi distribuţie din domeniul energiei.
Secretarul de stat în ministerul finanţelor, Dan Manolescu, consideră că prevederile noului Cod fiscal nu vor avea un impact semnificativ asupra românilor.
"Cred că la cetăţeanul obişnuit nu sunt implicaţii foarte mari, pentru că în zona taxării directe, să spun, la impoztul pe venit şi în zona contribuţiilor sociale nu s-au schimbat deloc lucrurile", spune Dan Manolescu.
O veste bună este cea legată de faptul că ministerul de finanţe va derula în perioada urmtoare o analiză privind oportunitatea reducerii impozitării muncii, în prezent una dintre cele mai împovărătoare din Europa Centrală şi de Est.