Noul cadru financiar al UE, lansat în dezbatere
Documentul Comisiei Europene privind cadrul financiar european din perioada 2014 - 2020 pune accentul pe absorbţia fondurilor europene, proiecte de dezvoltare economică şi socială şi noua politică agricolă comună.
30 Iunie 2011, 09:42
Comisia Europeană a adoptat propunerea pentru cadrul financiar din perioada 2014 - 2020. Documentul prevede printre altele înfiinţarea unui nou fond destinat proiectelor de infrastructură energetică şi de transport.
Proiectele de dezvoltare economică şi socială vor beneficia de 376 de miliarde de euro, iar pentru noua politică agricolă comună au fost rezervate peste 370 de miliarde.
Comisia se aşteaptă la negocieri intense dar speră ca noul cadru financiar să fie adoptat până la sfârşitul anului viitor.
Comisarului european pentru buget, Janusz Lewandowski, spune că la nivelul european există "un fond pentru interconectarea Europei, instrumente financiare noi, ca obligaţiunile euro, condiţii noi în politicile de coeziune şi agricultură, rigurozitate administrativă".
Un alt element important este accentul pe absorbţia fondurilor europene, spune preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso.
"De exemplu propunem o creştere temporară de 5% până la 10% a ratei de cofinanţare pentru ţările aflate în programe de asistenţă financiară, fie ele din zona euro sau din afara ei".
Din acest punct de vedere, România este unul dintre statele care va avea de câştigat, spune comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş.
"România este unul din statele membre beneficiare, atât pe politica de coeziune, cât şi pe politica agricolă comună, cu o creştere destul de consistentă a potenţialului susţinerii financiare pentru următoarea perioadă bugetară".
"Vor exista anumite ţinte în jurul unor obiective comunitare care vor trebui atinse de statele membre în investiţiile pe care le vor face utilizând fondurile europene", a precizat Dacian Cioloş.
Comisarul european pentru agricultură este aşteptat joi în judeţul Suceava, unde se va întâlni cu producători, cu autorităţile locale şi judeţene cu atribuţii în sectorul agricol.