Noul acord cu FMI, "o măsură de prevedere"
Analistul Aurelian Dochia afirmă că un nou acord îşi poate dovedi utilitatea în contextul în care criza economică nu s-a încheiat şi există încă numeroase incertitudini.
Articol de Iulian Olescu, 17 Septembrie 2013, 14:28
Autorităţile au convenit în urmă cu o lună şi jumătate, la nivel de experţi, încheierea unui nou acord de tip preventiv cu FMI şi Comisia Europeană, banii din împrumutul aferent înţelegerii urmând să fie utilizaţi numai în cazul apariţiei unor situaţii neprevăzute.
Deşi conţinutul acordului nu este de regulă făcut public înainte de aprobarea sa de către creditorii internaţionali, premierul Victor Ponta va prezenta marţi după-amiază, în Parlament, condiţiile cuprinse în document, după ce a fost trimisă o solicitare pentru o derogare în acest sens atât către FMI, cât şi către Uniunea Europeană.
Noul acord preventiv cu finanţatorii internaţionali trebuie aprobat de către conducerea de la Washington a Fondului Monetar spre finalul acestei luni.
Eliminarea aerieratelor, reforma sistemului sanitar şi a întreprinderilor de stat ineficiente, dar şi stimularea investiţiilor şi a eficienţei în sectoarele energie şi transporturi se numără printre elementele-cheie ale programului economic aferente acordului.
"Încredere a pieţelor financiare" în România
Analistul economic Aurelian Dochia spune că noua înţelegere cu creditorii internaţionali reprezintă o măsură de prevedere.
"Noul acord cu FMI este pentru România o măsură de prevedere, pentru că suntem conştienţi că în lume criza încă nu s-a terminat cu adevărat.
"În Europa există încă destul de multe incertitudini şi semne de întrebare şi surprize pot să apară oricând.
"În acelaşi context, un acord este binevenit şi pentru că experienţa noastră ne arată că pieţele financiare internaţionale privesc cu mai multă încredere o ţară precum România în cazul în care are încheiat un acord cu FMI.
"În al treilea rând, cred că nu trebuie neglijat şi faptul că noi trebuie să continuăm nişte reforme pe care le-am început şi de multe ori FMI este impulsul care ne împinge să continuăm şi să ducem la bun sfârşit unele din aceste reforme.
"În caz contrar, apar nişte dezechilibre care devin nesustenabile şi care ameninţă stabilitatea economiei româneşti", spune analistul Aurelian Dochia.
Acordul cu FMI şi Comisia Europeană urmează a se derula pe o perioadă de doi ani şi va avea o valoare totală de patru miliarde de euro provenind în mod egal de la cele două instituţii.