Nou termen de corectare a deficitului
Consiliul miniştrilor de finanţe din statele membre UE a aprobat prelungirea cu un an, până în 2012, a termenului acordat României pentru reducerea deficitului bugetar.
Articol de Sorin Solomon, 16 Februarie 2010, 16:45
Reducerea deficitului bugetar al României sub pragul de 3% din PIB trebuie făcută până în 2012, iar consiliul miniştrilor de finanţe din statele membre UE a cerut prezentarea unei strategii în acest sens până în august 2010.
România trebuie să implementeze măsurile planificate în bugetul pe anul 2010 şi să evite o înrăutăţire a situaţiei, se arată într-un comunicat al consiliului.
Autorităţile de la Bucureşti trebuie să asigure o scădere anuală a deficitului fiscal de 1,75% din PIB în perioada 2010-2012.
Consiliul a cerut României dar şi Maltei şi Lituaniei, să adopte până la 16 august 2010 măsuri de corectare a deficitului şi să prezinte o strategie de respectare a termenului limită.
Comisia Europeană a declanşat, în luna mai 2009, procedura de deficit excesiv împotriva României.
Cele mai dure sancţiuni care pot fi aplicate în urma procedurii de deficit excesiv sunt blocarea fondurilor structurale pentru ţările din afara Uniunii Monetare.
Statele membre UE care doresc să adopte euro trebuie să menţină deficitul bugetar sub 3% din PIB într-o manieră sustenabilă.
Dintre cele 27 de state membre, procedura de deficit excesiv a fost declanşată anul trecut în cazul a 20.
Deficitul bugetar al României a fost anul trecut de 7,2% din PIB, încadrându-se în ţinta stabilită cu FMI.
Bugetul pentru 2010 prevede o ţintă de deficit bugetar de 5,9% din PIB.